AMSTERDAM - Vrijdag de 13e maart bleek de laatste dag waarop publiek het Bijbels Museum kon bezoeken in het Cromhouthuis. Hoewel musea op 1 juni weer open mogen, zal het Bijbels Museum in het Cromhouthuis niet meer heropenen voor het publiek. Reden is de transitie en verhuizing van het kantoor van het Bijbels Museum naar de Protestantse Diaconie in Amsterdam in juli van dit jaar. Het Bijbels Museum is al twee jaar bezig met ontzamelen: de komende weken rijden kunsttransporteurs af en aan om collectie te vervoeren naar eerbiedwaardige partners als het Joods Historisch Museum, het Rijksmuseum van Oudheden en Naturalis. Op 2 juni start de ontmanteling van het beroemde kabinet van ds. Leendert Schouten met de maquette van de Tempelberg/Haram al-Sharif. Deze kerncollectie gaat naar Rijksmuseum het Catharijneconvent. Het proces van overdracht van de eigen collectie aan museale en erfgoedpartners zal eind juni zijn afgerond. De transitie van museum naar museale projectorganisatie eindigt in de zomer van 2020 met de verhuizing van het Bijbels Museum naar de Protestantse Diaconie Amsterdam waar diverse maatschappelijke en culturele organisaties kantoor houden. Het museum gaat daar door met waar het de afgelopen twee jaar succesvol mee was en is: het produceren en presenteren van tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen op verschillende plekken in het land.

Op dit moment roept het Bijbels Museum in samenwerking met kunstenaarsnetwerk The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam kunstenaars op werk in te dienen voor de Open Call “NIEUWE AARDE. Deel je visioen”. Kunst met als thema ‘hoe nu verder?’ Hoe ziet de wereld er na corona uit? Gaan we door zoals daarvoor of wordt alles anders? Juist kunstenaars zijn in staat ons te voeden met nieuwe beelden, zaadjes te herkennen van wat kan uitgroeien tot een toekomstbeeld. De 12 meest inspirerende inzendingen worden een maand lang gepresenteerd in de Westerkerk Amsterdam, zodra corona dat toelaat natuurlijk. Inzenden is mogelijk tot 1 juli. Meer informatie over het project is beschikbaar via www.nieuweaarde.nu

Het Cromhouthuis waarin het Bijbels Museum gevestigd wordt op 1 juli 2020 overgedragen aan Stadsherstel Amsterdam. De expositie KEES DE KORT|IKONEN die nog tot 2 juni gepland was in het Bijbels Museum, zal vanaf 16 december 2020 te zien zijn in het Stadhuismuseum Zierikzee.

Het verlaten van de Herengracht is het gevolg van de nieuwe koers van het Bijbels Museum. In 2018 besloot het - mede als gevolg van de beëindiging van de structurele subsidie door het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2017 – de eigen collectie over te dragen aan andere musea. Het museum ging reizende tentoonstellingen maken over Bijbelse verhalen en thema’s met in opdracht gemaakte kunst en/of bruiklenen. Zo is Dit is mijn verhaal. Jongeren over geloof, hoop en inspiratie in 2020 en 2021 te zien in Zwolle, Middelburg, Den Haag en Ter Apel. Voor meer info over de nieuwe koers en de tentoonstellingen in het land, zie www.bijbelsmuseum.nl/programma.