AMSTERDAM - Bewoners van de binnenstad ergeren zich groen en geel aan de Napolitaanse afvalbergen rondom de containers voor glas, papier en plastic.


Op Twitter lees je dagelijks meldingen met foto van omwonenden van de Kerkstraat/hoek Vijzelstraat, Spuistraat, Nes/hoek Pieter Jacobszstraat, Haarlemmer Houtttuinen, Eenhoornsluis, Nieuwmarkt ter hoogte van de Kloveniersburgwal 1 en de Nieuwe Zijds Kolk. Al jaren.

De gemeentereiniging ruimt het elke keer netjes op. Maar daarna gebeurt het toch weer. Een keer een handhaver laten posten, wat de gemeente hier en daar heeft gedaan, helpt onvoldoende. Als hij al een illegale afvaldumper betrapt, is dat lang niet de enige.

Het moet anders, slimmer. In de Bijlmer is begin deze eeuw een succesvolle proef gedaan met flexibel inzetbare APV-camera's die afwisselend op een 'hotspot' werden opgehangen. De beelden dienden als bewijs voor een bestuurlijke boete. Het regende boetes en de Bijlmer werd een schone buurt.

Oud-wethouder Guusje ter Horst heeft kortgeleden dit idee ingediend in de gemeentelijke ideeënwedstrijd voor bewoners. Het idee is door naar de volgende ronde.

Ook Rotterdam heeft APV-camera's met slimme software. De camerabeelden zijn voor vliegende brigades het signaal om onmiddellijk uit te rukken en op te treden tegen de vervuilers.

Amsterdam heeft al camera's voor toezicht op de openbare ruimte. Nu is het tijd om ze ook te gebruiken tegen vervuiling. Buurtbewoners, onder wie leden van de wijkraad wijkcentrum D'Oude Stadt, beraden zich erover hoe ze de stadsdeelbestuurders mee kunnen krijgen voor dit idee.