AMSTERDAM - Het had nog even voeten in de aarde; Het leek zo simpel, ‘alle niet-essentiele winkels mogen open als de klant een afspraak maakt via de RIVM-regels’… Een galerie die kunst verkoopt mag dus via een afsprakensysteem klanten ontvangen omdat zij verkoopartikelen hebben.

Toch gaf dit onduidelijkheid. En niemand wil een bekeuring. Maar wat is dan de definitie van een winkel, van een galerie en mag een culturele instelling met een verkoopexpositie die laten zien aan anderen? En wat mag een museumwinkel?

Extra navraag werd door ons gedaan via de woordvoerder op het gebied van Coronaregels van het Ministerie van EZK bij de NCTV: Op verschillende plaatsen in Nederland zijn namelijk ook culturele instellingen met societeiten, waarvan velen een galerie hebben waar kunst verkocht wordt, mogen die bezoekers ontvangen?

Die tentoonstellingen mogen worden bezocht onder de voorwaarden dat “het kunst is die te koop is en op afspraak… alles volgens de RIVM normen.”

En winkels in een museum dan? Als mensen via een aparte ingang (dus niet via de tentoonstellingen bij de winkel kunnen komen, mag dat, ook weer op afspraak, klanten mogen binnenkomen om dingen te kopen alles via de RIVM normen!

Het duurde even, maar dit is natuurlijk geweldig nieuws!

Op de foto is werk van Jan de Hamer(R.I.P) te zien, te koop in Galerie Artspace te Amsterdam