WEESP - Kom op zondag 2 oktober langs bij onze rioolwaterzuivering (RWZI) in Weesp en leer alles over hoe wij jouw afvalwater schoonmaken! Wist je dat een persoon gemiddeld 133 liter water gebruikt per dag? We gebruiken dit water om te drinken, te douchen en om de wc door te spoelen. Waar komt dit water terecht? En hoe maken wij het weer schoon? Tijdens het bezoek aan onze zuivering krijg je antwoord op deze vragen.

De rioolwaterzuivering Weesp is zondag 2 oktober open voor publiek van 10.00 uur tot 17.00 uur. Elk half uur worden er rondleidingen gegeven en voor kinderen worden er leuke waterproefjes aangeboden onder begeleiding van een waterprofessor. De rioolwaterzuivering ligt aan de Zuiderzeelaan 3 in Weesp. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Schoonmaken nieuwe stijl
In 2021 is de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weesp in bedrijf gegaan. De nieuwe zuivering kan meer afvalwater verwerken en maakt het water beter schoon. Het is de eerste zuivering in Nederland die volledig werkt volgens het zogenaamde ‘ICEAS systeem’. Met dit systeem combineren we meerdere zuiveringsprocessen in 1 tank en is de zuiveringstechniek extra efficiënt. De zuiveringstanks nemen ook minder ruimte in beslag. Zo blijft er ruimte beschikbaar om in de toekomst een extra zuiveringsstap toe te voegen. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van medicijnresten. Ook is er ruimte gereserveerd om later uit te kunnen breiden. Door de bevolkingsgroei in de regio komt er immers ook meer rioolwater binnen om schoon te maken.

Duurzaam en klimaatbestendig
Bij het ontwerp van de nieuwe zuivering hebben we rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Zo staan alle elektrische installaties op de eerste verdieping. Het ICEAS systeem is ook zuinig met energie en de bouw neemt minder ruimte in beslag. Hierdoor zijn er ook minder grondstoffen nodig.

Schoon water
Schoon water is van levensbelang. Voor inwoners, maar ook voor planten en dieren. Het schoonhouden van onze rivieren, meren, sloten en plassen is één van de verantwoordelijkheden van het waterschap. Dit gebeurt onder meer door het rioolwater te verwerken en schoon te maken. Want nadat we het water hebben schoongemaakt komt het gewoon weer terug in de natuur. Meer informatie over ons zuiveringsproces is te vinden op https://www.agv.nl/onze-taken/schoon-water/schoonmaken-van-vuil-water/.

Het waterschap doet al een aantal jaren mee met het Weekend van de Wetenschap. Tijdens dit weekend op 1 en 2 oktober openen meer dan 200 bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea hun deuren voor publiek voor een kijkje achter de schermen. U komt er op locaties waar u normaal niet zomaar naar binnen mag. Meer informatie www.weekendvandewetenschap.nl