AMSTERDAM - Doortrappen Amsterdam is in elk stadsdeel op zoek naar de beste Doortrapper; een inwoner van Amsterdam die ondanks zijn of haar leeftijd (55+) nog steeds vitaal is en regelmatig op de fiets stapt. Deze Amsterdammers wil de gemeente tijdens de Doortrappen karavaan dit najaar in het zonnetje zetten. De zoektocht naar de beste Doortrapper en de Doortrappen karavaan zijn onderdeel van het programma Doortrappen.

Doortrappen tot je 100ste
(Mede) door te fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ze fietsen dan ook graag, en willen dit het liefst blijven doen, maar zijn tegelijkertijd ook kwetsbaar in het verkeer. Gelukkig kan iemand, met wat simpele maatregelen en oplossingen, vaak nog jarenlang veilig én met plezier doortrappen. Het programma Doortrappen helpt hierbij en heeft de ambitie om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Ook in Amsterdam ziet de gemeente dat veel ouderen de fiets pakken en delen ze de ambitie om ouderen zo lang mogelijk vitaal te houden.

Zoektocht ‘beste Doortrapper’
Veel ouderen in Amsterdam fietsen nog en blijven daardoor langer vitaal. Dat is bijzonder mooi en daar mag best wel eens aandacht aan geschonken worden. Gemeente Amsterdam en het lokale Doortrappen team zijn daarom in ieder stadsdeel op zoek naar de ‘beste Doortrapper’ om hem of haar in het zonnetje te zetten. Dit zal gebeuren tijdens de Doortrappen karavaan die als een rondreizende activiteit door de stadsdelen reist van september tot oktober.

Doortrappen Karavaan en activiteiten
Doortrappen is al even actief in de gemeente Amsterdam. Via een lokale campagne brengt Doortrappen onder andere fietstips en FietsFit oefeningen onder de aandacht. Daarnaast worden er samen met lokale partners gedurende het jaar verschillende fietsactiviteiten georganiseerd in de stadsdelen. Denk aan fietstochten, (online) beweeglessen en wekelijkse fietsgroepen.

Ook de Doortrappen Karavaan is onderdeel van het programma en bezoekt dit jaar in september en oktober de zeven stadsdelen. Iedereen van 55+ is op deze dagen welkom om langs te komen voor een gezellig praatje, advies over veilig fietsen en om zelf te ervaren hoe het is om met fietsspiegel of -helm te fietsen. Ook is er een fietsenmaker aanwezig die een fietscheck doet en kleine reparaties uitvoert. En een beweegcoach die tips geeft over handige oefeningen om soepel op de fiets te stappen.

Kijk op www.doortrappen.nl/amsterdam om te zien wanneer de Karavaan in jouw stadsdeel aanwezig is of voor de andere Doortrappen activiteiten. Op de hoogte blijven? Volg dan de Facebookpagina van Doortrappen Amsterdam via facebook.com/DoortrappenAmsterdam.

Beste Doortrapper nomineren
Ken of ben jij een vitale oudere fietser (55+) die nog regelmatig op de fiets stapt of een bijzonder fietsverhaal heeft? Dan kan je deze persoon nomineren tot uiterlijk 19 september via doortrappenregioamsterdam@gmail.com. Meer informatie over de Doortrappen Karavaan of zoektocht naar de beste Doortrapper is te vinden op de website www.doortrappen.nl/amsterdam.

Het programma Doortrappen is een landelijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en met plezier blijven fietsen. Doortrappen wordt in opdracht van Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam regionaal uitgevoerd met medewerking van lokale partners