AMSTERDAM - De Stadskaart Amsterdam 1625 van Balthasar Florisz van Berckenrode, is de grootste en meest gedetailleerde stadskaart die ooit van een stad is opgetekend. Deze beroemde stadskaart zal je (als inwoner van Amsterdam) misschien wel kennen. Het Allard Piersonmuseum heeft vorig jaar nog een origineel exemplaar van deze stadskaart aan hun collectie toegevoegd.

Deze stadskaart, die op ware grootte een afmeting heeft van 139x156,5 cm., is gegraveerd op 9 koperplaten waarvan een beperkt aantal exemplaren van zijn gedrukt. Tegenwoordig zijn er nog maar 5 complete exemplaren over.

Van Berckenrode heeft met zijn team een ongekend gedetailleerde weergave van Amsterdam gemaakt vlak na de realisatie van het eerste deel van de grachtengordel aan de westzijde van het oude centrum.

Mede dankzij de nauwkeurig uitgevoerde digitale inkleuring met heldere kleuren komt deze kaart nog beter tot zijn recht. Ook is de ingekleurde stadskaart voor het eerst te zien zonder de naden van de 9 deelkaarten waaruit deze stadskaart is samengesteld. Ook de vele beschadigingen zichtbaar op de oorspronkelijke gedrukte exemplaren, zijn in de gekleurde, digitale versie zo goed als mogelijk weggewerkt.

Verwonder jezelf over de precisie van de weergave van de stad. De huizen zijn in opstand (3D) getekend en de vele details die je tegenkomt in de aanzienlijke tuinen achter de huizen van de grachtengordel of in de in vogelperspectief weergegeven zicht op de grote driemasters in de haven zullen je verbazen, wetende dat dit allemaal in spiegelbeeld is gegraveerd!.

Voor meer interessante informatie over bijzondere details in deze fraaie stadskaart zie: https://www.instagram.com/hist.stadskaartenfullcolour/

Voor het eerst is het mogelijk om deze zeldzame stadskaart van Amsterdam tijdens haar ongekende bloei in de 17 de eeuw voor geïnteresseerden zelf in bezit te krijgen. De full colour stadskaart Amsterdam is in twee uitvoeringen beschikbaar op 50x70 en 70x100 centimeter. Dat gebeurt op basis van print-on-demand. Voor meer informatie zie: www.historischestadskaartenfullcolour.nl