AMSTERDAM - De beste biologietalenten van Nederland hebben de afgelopen week online colleges gevolgd over allerlei onderwerpen zoals virussen, CRISPR-Cas, neurobiologie en bioinformatica. Ze ontleden een vis onder het oog van de webcam en determineerden een plant uit eigen tuin. Dit alles met als doel om zich aan het eind van de week de allerbeste biologieleerling van Nederland te kunnen noemen.

Biologie Olymp
iade
De Biologie Olympiade is een wedstrijd waarbij talentvolle leerlingen uit het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Ze strijden om de titel en een plaats in het internationale team om de Nederlandse eer te verdedigen. Om daar te komen namen de twintig beste vwo-leerlingen de afgelopen week deel aan een speciale finaleweek van de Biologie Olympiade. Niet op de campus van de Wageningen University and Research, zoals afgelopen jaren, maar vanuit huis werden online colleges gevolgd en practica uitgevoerd.

Corona gooit roet in het eten
“Na een voorronde met bijna 8.000 leerlingen en een tweede ronde met de beste 100, is er tot slot een finaleweek voor de top-20. Helaas, corona gooide roet in het eten”, aldus Roel Baars, voorzitter van de Biologie Olympiade. “De tweede ronde op de UvA en de finale in Wageningen waren onmogelijk te organiseren. Aan beide rondes werd vanuit huis deelgenomen. Voor de eindronde werd met hulp van oud-olympisten een online week opgetuigd. En dat was een succes. Ook nu zijn de leerlingen getrakteerd op veel nieuwe, moderne biologie.”

Wie zijn de winnaars?
De corona-variant van de finale van de Biologie Olympiade is gewonnen door Berit Kooter (St. Nicolaaslyceum, Amsterdam). “CRISPR-Cas vond ik wel een hoogtepunt,” aldus Berit. “Ik heb mijn profielwerkstuk hierover geschreven.” Berit won naast de titel ook een beurs van €1500, beschikbaar gesteld door 10VO. Samen met Xanta van Ruiten (Teylingen College, Noordwijkerhout), Lucas van Osenbruggen (Lorentz Casemir Lyceum, Eindhoven) en Dante Bosgoed (Erasmus College, Zoetermeer) gaat zij Nederland vertegenwoordigen in de internationale wedstrijd.

Online felicitaties van grote namen
Tijdens de prijsuitreiking feliciteerde minister Arie Slob de leerlingen met hun prestatie. Ook bekende bioloog Freek Vonk, bijzonder hoogleraar aan de VU, en Louise Fresco, voorzitter van de WUR, wensten hen geluk. Weliswaar kwam de boodschap via het scherm, maar ze benadrukten alle drie dat deze talenten een topprestatie hebben neergezet in tijden van corona.

Klaar voor de internationale strijd
En nu maar hopen dat ze hun kennis en vaardigheden ook kunnen inzetten in de internationale wedstrijd. Deze wedstrijd vindt plaats op 11 en 12 augustus. De winnaars van de eindronde doen samen met deelnemers uit 70 landen mee aan een Challenge ontwikkeld door gastland Japan. De Challenge bestaat uit een theoretisch en een praktisch examen. Ook hier gaat alles online en niet op locatie in Japan. Toch zijn de vier winnaars gemotiveerd om de strijd vol aan te gaan. Binnenkort beginnen ze met de voorbereidingen.