AMSTERDAM - Door de corona pandemie blijven schuren vol met aardappels liggen. Het wordt duidelijk met bijvoorbeeld de frietaardappel, waarvan er honderdduizenden kilo’s klaar liggen om gebakken te worden. Door het wegvallen van de vraag vanuit horeca, festivals en export blijven deze liggen en wordt dit voedsel laagwaardig benut als biogas of als veevoer. Hiervoor krijgt de boer een bedrag dat soms lager is dan de kostprijs en worden er honderdduizenden kilo’s voedsel verspild.

Honderdduizenden kilo's aardappels
Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland) en Jur Jacobs willen deze boeren helpen om de aardappels als hoogwaardig voedsel te verkopen. Daarom worden er op 6 juni duizenden kilo’s aardappels op de NDSM-werf in Amsterdam gestort. Daar kunnen consumenten de boer helpen door aardappels te scheppen voor thuisgebruik en een donatie aan de boer te doen. Hierdoor wordt het voedsel niet verspild.
"Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot
de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje" - Jur Jacobs (initiatiefnemer)

Dit is slechts het topje van de aardappelberg
“Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om deze boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje,” vertelt Jur Jacobs, initiatiefnemer en creatief ondernemer in de voedselsector.
“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappelen zijn het toonbeeld
van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem" - Lianne de Bie (directeur SFYN Nederland)

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappelen zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samen werken een meer verantwoord systeem,” vertelt Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, dat kan anders,” vervolgt ze.

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, sluit daarbij aan: “Door deze corona crisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Kom aardappels scheppen op de NDSM-werf
Op zaterdag 6 juni, tussen 12:00 en 18:00, kunnen consumenten aardappels scheppen op de NDSM-werf in Amsterdam. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go.

Dit is een initiatief van Jur Jacobs en SFYN Nederland in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen tegen Voedselverspilling en Stichting NDSM. Kijk op www.aardappelberg.nl voor meer informatie.