AMSTERDAM - Op donderdag 27 april viert Amsterdam Koningsdag. Reizigers in en naar Amsterdam wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden op hun reis en rekening te houden met drukte en wegafsluitingen. Zoals elk jaar zijn delen van het centrum niet bereikbaar voor autoverkeer en rijden trams en bussen anders dan normaal.  

Auto
Tijdens Koningsdag zijn delen van het centrum afgesloten voor autoverkeer. Het gaat hierbij grofweg om het gebied binnen de Singelgracht, Haarlemmer Houttuinen, Nassaukade, Stadhouderskade, de Amstel en de Valkenburgerstraat. De afsluiting van het Muntplein start al om 04.00 uur, de overige afsluitingen gaan in vanaf 07.30 uur. De opheffing van de afsluitingen is flexibel en afhankelijk van het moment dat de festiviteiten zijn afgelopen, de bezoekers zijn vertrokken en het gebied is schoon gemaakt.

Bezoekers die met de auto naar Amsterdam gaan, kunnen het beste voor een klein bedrag per dag parkeren op één van de P+R-locaties aan de rand van de stad. Let op: tijdens Koningsdag is P+R RAI gesloten.

Tram, bus en metro
Trams en bussen rijden op Koningsdag aangepaste routes en volgens de zaterdagdienstregeling. Op Amsterdam Centraal stopt alleen tram 26, in de binnenstad rijden geen trams. De streekbuslijnen vanuit het zuidwesten rijden tot aan busstation Elandsgracht. GVB-bussen en streekbussen vanuit Noord rijden (normaal) naar het busstation IJzijde op CS. De metro’s rijden hun normale routes, met de zaterdagse dienstregeling. Alleen Station Amsterdam RAI is gesloten, de metro stopt hier niet. Let op: tram, bus en metro zijn op Koningsdag niet gratis. Reizigers moeten dus in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs en gewoon in- en uitchecken. Meer informatie: www.gvb.nl/koningsdag

Trein
Op Koningsdag rijdt NS volgens de Oranjedienstregeling en zetten ze extra personeel en meer en langere treinen in. Bezoekers aan de vrijmarkten en festiviteiten in het centrum kunnen via station Amsterdam Centraal reizen. Bezoekers aan de diverse Koningsdagfeesten die aan de randen van de stad zijn, reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie de informatie op www.ns.nl/koningsdag. Op Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid worden feestgangers door NS op originele wijze ontvangen en geattendeerd op de kortste looproute naar favoriete bestemmingen. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn op Koningsdag gesloten. Bezoekers aan de evenementen in de RAI en bij het Olympisch Gebied reizen via station Amsterdam Zuid, bezoekers aan Loveland van Oranje via Amsterdam Amstel. Vanwege de grote drukte is het raadzaam dat reizigers voor vertrek de Reisplanner raadplegen via www.ns.nl of de Reisplanner Xtra app, vooraf online het speciale Oranje-retour kopen of alvast de OV-chipkaart opladen. Dit scheelt tijd op Koningsdag zelf.  Alle internationale treinen stoppen op Koningsdag niet op Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Reizigers wordt geadviseerd ten minste een half uur extra reistijd te nemen voor het halen van hun aansluiting. Reizigers uit Amsterdam die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, reizen in plaats van via Amsterdam Centraal sneller via één van de omliggende Amsterdamse stations.

Taxi
Op 27 april zijn de taxistandplaatsen in de binnenstad (waar de vrijmarkten zijn) tijdelijk opgeheven. Taxi's zijn te vinden op de taxistandplaats achter Centraal Station, op de Stadhouderskade bij het Leidseplein en op de Blauwbrug bij de Stopera.

Touringcars
Opgeheven haltes/parkeerplaatsen voor touringcars zijn te vinden op www.amsterdam.nl/touringcar. Daarnaast zijn de parkeergarages P2 Oosterdokplatform en P8 Station Sloterdijk, Zaventemweg afgesloten.

Pont
Er vindt een aantal festiviteiten plaats in Amsterdam Noord die goed bereikbaar zijn met de ponten. Reizigers naar Noord wordt geadviseerd rekening te houden met drukte en vooraf te kijken welke pont geschikt is voor de bestemming. Er worden extra ponten ingezet van en naar de NDSM-werf. De pont richting de NSDM-werf vertrekt vanaf Amsterdam Centraal en vanaf de steiger aan de Westerdoksdijk, naast het Stenen Hoofd. Het Distelwegveer vaart niet.

Meer informatie Kijk voor meer informatie over de bereikbaarheid tijdens Koningsdag en de verschillende plattegronden op www.amsterdam.nl/koningsdag