AMSTERDAM - Op 1 juli wordt in Nederland met Keti Koti de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in juli 1873 herdacht. KIP Republic organiseert voor deze gelegenheid, voor de vierde keer, Free Heri Heri For All. Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden met het heden te verbinden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht Heri Heri gegeten worden. Voor de hoofdstad worden de maaltijden in het Koninklijk Paleis Amsterdam bereid.

Dit jaar zal Free Heri Heri op 30 juni en 1 juli in tien provincies door heel Nederland duizenden Heri Heri maaltijden verzorgen. Voor Amsterdam worden Heri Heri’s op een speciale plek gekookt; in het Koninklijk Paleis Amsterdam. In de keuken van het Paleis gaat een speciaal kookteam van zestien topchefs met Afro-Caribische en Surinaamse roots in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis en inwoners van Amsterdam gezamenlijk in drie dagen duizenden Heri Heri’s bereiden.

Gezamenlijk koken in het Koninklijk Paleis Amsterdam
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander stelt de Paleiskeuken - waar normaliter staatsbanketten worden bereid - beschikbaar voor Free Heri Heri For All. Vanaf 27 juni gaan zestien topchefs* met Afro-Caribische en Surinaamse roots in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis en andere inwoners van Amsterdam, onder leiding van hoofdchef Emmo Achthoven, aan de slag voor de bereiding van 7.000 Heri Heri gerechten die worden gedistribueerd onder de deelnemende organisaties in Amsterdam. “Het is een eer voor ons dat Koning Willem-Alexander zijn keuken openstelt om in het Koninklijk Paleis Amsterdam Heri Heri te koken. Op deze manier hopen wij ook zijn boodschap om samen te verbinden te ondersteunen.”, zegt Ayra Kip.

Koninklijk Paleis Amsterdam
In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de trans-Atlantische slavernij, maar bijna 400 jaar slavernij en koloniale geschiedenis laat sporen na in het verleden en het heden. Het is een geschiedenis die ons allemaal aangaat en helaas nog steeds voelbaar is, ook in de vorm van racisme en discriminatie. “Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij,” zei Koning Willem-Alexander hierover in een videoboodschap over het gebruik van de Gouden Koets in 2022.

Het Koninklijk Paleis Amsterdam werkt eraan verhalen over het gebouw in al zijn facetten te vertellen. De koloniale historie en het slavernijverleden is met het gebouw verweven, er zijn sporen van te zien die misschien op het eerste oog niet opvallen.

Met ingang van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt aan Paleisbezoekers het publieksboekje ‘Sporen van Slavernij in het Koninklijk Paleis Amsterdam’ uitgereikt, waarin verschillende experts aan het woord komen. Daarnaast worden hierover rondleidingen gegeven en is een scholenprogramma samengesteld. “Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden. We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen,” aldus de Koning in dezelfde toespraak in 2022. Door in aanloop naar Keti Koti de keuken open te stellen voor de bereiding van Free Heri Heri For All biedt de Koning in het Koninklijk Paleis Amsterdam de gelegenheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en verbinding te bevorderen.