AMSTERDAM – Na de succesvolle start zijn er ook aankomende zomer Basement Sessions in Het Concertgebouw. Aanstormende musici uit de pop, soul, jazz en alles wat daartussen zit, geven intieme, verrassende en eigenzinnige optredens in de 'basement' van Het Concertgebouw. Een intieme zaal die eerder in gebruik was als jazzclub. De Basement Sessions maken deel uit van de VriendenLoterij ZomerConcerten. Op het programma staan Schroothoop (7 juli), Ão (14 juli), Joya Mooi (21 juli), Jawa Manla (11 augustus), North Sea String Quartet (18 augustus) en Brintex Collective (25 augustus). Kaartjes voor deze concerten zijn te koop via zomerconcerten.nl.

Keldersessies als opmaat naar de Grote Zaal
Met de Basement Sessions biedt Het Concertgebouw jonge musici die actief zijn op het gebied van pop, jazz, soul, global en alles daartussen een podium. Startend in de Koorzaal, mogelijk gevolgd door optredens in de Kleine Zaal en wellicht uitmondend in concerten in de Grote Zaal. Deze route heeft Het Concertgebouw eerder al afgelegd met veel jonge musici, zoals zangeres en fluitist Nai Barghouti die al in de Grote Zaal optrad en celliste en zangeres Ayanna Witter-Johnson die op 4 augustus samen met het Ragazze Quartet in de Kleine Zaal zal optreden.

Schroothoop, Ão, Joya Mooi, Jawa Manla, North Sea String Quartet en Brintex Collective | een nadere kennismaking
Schroothoop
bestaat uit multi-instrumentalisten Rik Staelens (blaas- en snaarinstrumenten), Timo Vantyghem (bas en duimpiano) en Margo Maex (percussie). Ze creëren hun eigen DIY genre junkjazz en maken zelf van afgedankte materialen unieke instrumenten. Moeiteloos verwerkt het Brusselse trio jazz, Noord-Afrikaanse muziek en Afro-Cubaanse ritmes, wat resulteert in een dansbare en hypnotiserende trip door de smeltkroes van de Belgische hoofdstad. In 2020 verrasten ze met hun debuutalbum Klein Gevaarlijk Afval. De band overtuigde het publiek met sterke optredens op onder andere Gent Jazz, Rewire en Brussels Jazz Weekend.

Ão is een jong en veelbelovend viertal dat een opwindende mix brengt van saudade, indie en subtiele elektronica. Frontvrouw Brenda Corijn put uit haar Mozambikaans-Portugese roots voor de Portugese en Engelse zanglijnen. De zuiderse gitaar van Siebe Chau, de ambientklanken en productie van Jolan Decaestecker en de eclectische percussie van Bert Peyffers maken het een geheel.

Joya Mooi is een singer-songwriter met Zuid-Afrikaanse roots. Ze combineert sonische verhalen met zoete melodieën en krachtige teksten die verhalen uit haar heden en verleden vertellen. En waarmee ze wil bijdragen aan meer rechtvaardige wereld. Haar nieuwste EP Blossom Carefully, met songs over vrijheid en spiritualiteit, is enthousiast ontvangen door onder andere BBC Radio 1Xtra, CLASH en Okayplayer.

Jawa Manla is een jonge, uit Syrië afkomstige muzikant woonachtig in Amsterdam. Ze is een van grootste muzikale talenten uit haar vaderland. Met haar traditionele Ud, een Arabische luit, speelt ze moderne en traditionele volksmuziek waarin geregeld de verhalen van Syrische vluchtelingen doorklinken. In de 'kelder' zijn nummers te horen van haar nieuwe, indringende en persoonlijke album Distant Roots. Arabische poëzie heeft hierbij een hoofdrol, deze poëzie heeft Jawa de inspiratie gegeven om Distant Roots te componeren. Jawa staat op het podium met kemençe-speler Elif Cenvfza Gündüz, cellist Adèle Viret en David González Arnesto op drums. De poëzie wordt voorgedragen door Munzer Al Kaddour.

North Sea String Quartet bestaat uit vier creatieve geesten die met hun verschillende achtergronden en mogelijkheden een uniek kwartet met een uniek geluid vormen. Als improviserende strijkers, actief in de Nederlandse en internationale muziekscene, worden ze beïnvloed door klassieke, wereld- en volksmuziek. Het resultaat knettert van het spelplezier. Een wederzijdse liefde voor het strijkkwartet en een gedeeld verlangen naar een akoestisch kwartet dat groovt en swingt, dat improviseert én de klassieke klank beheerst, bracht hen ertoe om in 2016 in Rotterdam het NSSQ te vormen. Sindsdien heeft het viertal opgetreden in prestigieuze concertzalen en festivals in heel Europa.

Brintex Collective is de creatieve samenwerking van jonge Rotterdamse muzikanten onder leiding van toetsenist Brenn Luiten. Het gezelschap wist het publiek van onder andere North Sea Jazz, Tweetakt en Motel Mozaïque te imponeren met Brenns composities die zijn geïnspireerd door jazz, hiphop en elektronische muziek en resulteren in frisse, energieke sounds.