AMSTERDAM - Vol trots presenteert Amerpodia haar nieuwe hoofd programmering Ayaan Abukar. Zij is politicoloog met een journalistieke achtergrond. Tot voor kort was zij programmamanager van Stichting Democratie en Media. Ayaan is geen vreemde binnen Amerpodia, waar zij eerder spraakmakende programma’s maakte. Zij volgt Esther Gaarlandt op, die in september Amerpodia verliet voor nieuwe avonturen. Amerpodia bestaat uit de Rode Hoed, Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater.

Ayaan: “Ik ben blij en vereerd met mijn aanstelling en vind het echt een goede match. Ik heb een grote interesse in maatschappelijke ontwikkelingen en weet hoe ik de vertaalslag naar het podium kan maken. Daarbij heb ik altijd met veel plezier gewerkt bij Amerpodia. Ik zie een belangrijke rol voor onze huizen nu wij na de coronacrisis elkaar weer kunnen opzoeken om in gesprek te gaan over urgente crisissen in de wereld nu en in de toekomst. Ik vind het een eer daaraan bij te dragen.”

Van kinds af groeide Ayaans interesse in politiek en de rol van de media die in haar ogen onze kijk op de wereld bepalen. Of het nou gaat om beeldcultuur, talkshows of experiment: zij wil zoeken naar manieren om grote thema’s toegankelijk te maken voor een breed publiek. “Amerpodia hebben unieke inhoudelijke profielen en een divers publiek, met onze programma’s kunnen we complexe thema’s, waarbij we ons vaak machteloos voelen, dichter bij de mensen brengen. Uiteindelijk zijn wij allemaal een onderdeel van het geheel en beïnvloeden wij de samenleving om ons heen, dat besef wil ik door alle programma’s heen laten lopen.”

De programmering van Amerpodia is maatschappelijk relevant en de makers vertrekken vanuit deze maatschappelijke urgentie. “Met de programmering bieden we nieuwe inzichten, perspectieven en verdieping. Geen snelheid en oneliners.”

Voor Ayaan is het echt weer een beetje thuiskomen bij Amerpodia. “Je krijgt bij Amerpodia de creatieve ruimte en je weet waar de organisatie en de huizen voor staan. Mijn intentie is om verhalen te vertellen zoals mensen dat willen vertellen. We gaan daar heel veel liefde in stoppen.”