AMSTERDAM – Hij had zijn keuze al op jonge leeftijd gemaakt, Ivan Sonck moest en zou journalist worden en bij voorkeur sportjournalist. Hij maakte zijn droom waar en werd een bekend atletiekverslaggever, de sport waar zijn hart het meest naar uitging. Onlangs verscheen bovendien zijn vierde boek over de atletieksport. ‘Atletiek in 15 verhalen, met een open brief aan Nafi Thiam’.

In dit nieuwe boek kijkt Sonck terug op meer dan een halve eeuw hoogtepunten en tragische momenten uit de atletiekgeschiedenis. Hij doet dat geheel in zijn eigen stijl: gereserveerd én gedreven. ‘Atletiek in vijftien verhalen, met een open brief aan Nafi Thiam’, is een inzichtelijk verslag van een bevoorrechte getuige.

De titel van Soncks’ nieuwe boek spreekt voor zich. Een van de verhalen gaat over een Nederlander, Addy Ruiter, die op een berg in Oeganda woont en er kampioenen vormt: zijn atleten behaalden in Tokio twee gouden en één zilveren medaille. Een ander hoofdstuk handelt over Nafi Thiam. Thiam werd in 2016 en 2021 olympisch kampioen in de zevenkamp, in 2017 wereldkampioen en in 2018 Europees kampioen. En vanwaar dan die open brief? Welnu, dat leest u in ‘Atletiek in 15 verhalen, met een open brief aan Nafi Thiam’.

Op dezelfde gedreven, enigszins afstandelijke en vooral professioneel kritische wijze waarop Sonck zijn verhalen in boekvorm presenteert, heeft hij jarenlang voor honderdduizenden kijkers verslag uitgebracht van tal van atletiekwedstrijden. Zijn naam is dan ook voor velen een begrip. Hij versloeg tijdens zijn carrière maar liefst zes Olympische Spelen en evenzoveel wereldkampioenschappen. Maar ook de klassieke eendagsmeetings in het chique Zürich, op een midzomeravond in Oslo, of in het Koning Boudewijnstadion. Sonck was werkelijk overal bij daar waar het de atletieksport betrof.

Ivan Sonck is overigens zelf ook een fervent vrijetijdsloper en bracht dertien marathons tot een goed einde. Vooral het mentale aspect ervan inspireert hem. Sonck: “Een dag zonder lopen is een verloren dag.”

De auteur
Ivan Sonck (1945) werkte als atletiekverslaggever voor de openbare omroep en Eurosport. Hij is auteur van de boeken ‘Sneller, hoger, krachtiger’, waarin hij atletiek aan niet-kenners uitlegt, ‘Iconen van de lange afstand’, een portret van de afstandslopers en -loopsters van de Lage Landen, en ‘Een zoen van Kim Gevaert’.


‘Atletiek in vijftien verhalen, met een open brief aan Nafi Thiam’ wordt uitgegeven door Willems Uitgevers en is bij alle reguliere boekhandels te koop óf te bestellen via https://boeken.cafe/boek/groeikracht-martine-demey/ ISBN: 9789493242272| Paperback, 262 pagina's | Prijs: € 20