AMSTERDAM - De zevende editie van ARTZUID start op 1 juli a.s. Door de coronamaatregelen gaat de tweejaarlijkse beeldenroute in Amsterdam Zuid zes weken later dan gepland van start. De nieuwe aanvangsdatum is vastgesteld in overleg met de gemeente en is onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen. De tentoonstelling duurt tot en met 17 oktober 2021.

Veilige route
Voor ARTZUID 2021 is een éénrichting wandelroute ontwikkeld en de beelden worden minimaal 50 meter van elkaar gepositioneerd. De 5 km lange route loopt over de Apollolaan en de Minervalaan met uitlopers naar de Zuidas, de Churchilllaan en het Stadionplein. Directeur van Stichting Art Zuid Cintha van Heeswijck vindt het uitstel jammer, maar toont begrip voor de situatie: "We waren er klaar voor om - met alle denkbare voorzorgsmaatregelen - de tentoonstelling van 50 beelden in de openbare ruimte half mei veilig van start te laten gaan. Met de beeldenroute benutten we de groene ruimte in Amsterdam Zuid en dragen we bij aan het ontlasten van de drukte in de stadsparken. Nu kijken wij ernaar uit om met ARTZUID op 1 juli het nieuwe ‘festivalseizoen’ te kunnen openen”.

Ralph Keuning curator ARTZUID 2021
Voor deze zevende editie van ARTZUID is Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis, als curator aangezocht. Onder de titel ‘Imagine’ worden 50 beelden getoond van maatschappelijk geëngageerde kunstenaars die doorgaans figuratief en expressief werken. Zij zijn een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent. Curator Ralph Keuning zegt over de selectie: "Juist nu in een tijd van sterke meningen en harde discussies is een open ontmoetingsplaats van kunst belangrijk. Het werk van de deelnemende kunstenaars aan ARTZUID is zowel activistisch als beschouwend en zeer divers. Juist die pluriformiteit, artistiek en ideologisch, geeft stof tot gesprek en zet aan tot nadenken over de actuele maatschappelijke thema’s.”

Deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Ursula Rydingsvard, Leiko Ikamura, Sokari Douglas Camp, Lin May Saeed, Nelson Carillho, Klara Kristalova, Jean Marie Appriou en Tirzo Martha. Er komt een ARTZUID-app audiotour met uitleg over de beelden. De app is vanaf 1 juli te downloaden.