AMSTERDAM - De achtste editie van de tweejaarlijkse beeldententoonstelling ARTZUID in Amsterdam-Zuid vindt plaats van zaterdag 20 mei tot en met zondag 24 september 2023. De 2 km lange route van de Amsterdam Sculptuur Biënnale loopt over de Apollolaan en de Minervalaan. Onder de titel 'Transfer' staan op Berlages lanen in Amsterdam Zuid vijftig beelden van kunstenaars uit de stromingen (Neo)-Popart, Arte Povera en Nouveau Realisme. Tien kunstenaars kregen een opdracht om nieuw werk te maken, onder wie de bekende Amsterdamse streetartist Frankey, de overige beelden zijn in bruikleen genomen. De door curator Jasper Krabbé samengestelde selectie van 50 kunstwerken representeert een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent en is er vooral op gericht de jeugd aan te spreken. ARTZUID 2023 is gratis toegankelijk. In de weekenden zijn er instaprondleidingen, de audiotour is vanaf 20 mei beschikbaar via de ARTZUID-app. Routekaart en catalogus zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen bij Minervalaan 1. Kijk voor alle informatie op www.artzuid.nl.


Jeugd aanspreken

Kunstenaar en curator van ARTZUID 2023 Jasper Krabbé, zelf in de jaren '80 begonnen op straat als graffitischrijver JAZ, wil met een kleurrijke tentoonstelling vooral ook jongeren aanspreken. Bij de selectie van de beelden koos hij daarom voor kunst die dicht bij hun belevingswereld ligt. Jasper Krabbé: "Kunst verbindt. We willen graag jongeren betrekken bij het plan. Velen hebben het zwaar en kunst kan een antidotum zijn tegen de polarisatie die er nu is, extreme individualisatie en de onzekerheid die door social media wordt gevoed. Ik hoop dat we op ARTZUID door middel van invloeden van street art, neo-popart en van graffiti de jongeren kunnen bereiken en ze een plek kunnen bieden, letterlijk een plek, door onder meer het creëren van hangplekken en een graffitimuur."

Neo-popart en tegenhangers
Op ARTZUID 2023 doet het vrolijke aspect van Neo-popart een handreiking naar het jeugdige publiek door middel van kleur, esthetiek en vormen uit de populaire cultuur en media. Ook de tegenhangers worden getoond, beelden uit de periode van Art Povera en Nouveau Realisme. Daarmee wil ARTZUID laten zien dat op het oog tegengestelde kunststromingen door elkaar zijn beïnvloed. Het op nieuwe manieren invulling geven aan eerdere ideeën past bij de huidige economische consumptiemaatschappij. In de titel 'Transfer' komt dit tot uitdrukking. De boodschap aan de jeugd is er een van positiviteit en inclusiviteit; je bent ok zoals je bent! Volgens curator Jasper Krabbé kan kunst je dat bij uitstek laten zien: "In kunst is anders zijn juist de norm. Kunst is heel democratisch, sluit niemand uit. We hebben prachtige voorbeelden met werk van onder andere Julian Schnabel, Jean Dubuffet, Panamarenko en Daniel Spoerri."

Opdrachtwerken
De ambitie van curator Jasper Krabbé om de jeugd te bereiken brengt hij ook zelf als kunstenaar tot uiting met een speciaal voor ARTZUID 2023 gemaakt nieuw werk. Daarnaast is een aantal Nederlandse kunstenaars geselecteerd om nieuw werk te laten zien dat een reflectie is van de populaire jongerencultuur. Onder hen zijn Monika Dahlberg, Marjolijn Mandersloot, Hans van Bentem, Eric Buijs, Marjolein Witte, David Bade en Tirzo Martha.

Kunstenaars ARTZUID 2023
Op ARTZUID 2023 zijn kunstwerken te zien van onder meer: Karel Appel (NL), David Bade (CW), Lynda Benglis (VS), Hans van Bentem (NL), BMW Art Car (DE), Erik Buijs (NL), John Chamberlain (VS), Caroline Coolen (BE), Aaron Curry (VS), Monika Dahlberg (NL), Wim Delvoye (BE), Jean Dubuffet (FR), Sina Dyks (NL), Ida Ekblad (NO), Klaas Gubbels (NL), Willem Harbers (NL), Studio Job (NL), Roland de Jong Orlando (NL), Piet van der Kar (NL), KAWS (VS), Wang Keping (CN), Katerina Komm (CZ), Bharti Kher (GB), Jasper Krabbé (NL), Esther Mahlangu (ZA), Marjolijn Mandersloot (NL), Tirzo Martha (CW), Frederik Molenschot (NL), Olaf Mooij (NL), Frans Muhren (NL), Wilhelm Mundt (DE), Anna Mrzyglod (DE), Panamarenko (BE), Bettina Pousttchi (DE), Arne Quinze (BE), Ando Savako (JP), Nancy Rubins (VS), Sterling Ruby (VS), Julian Schnabel (VS), Carin Scholten (NL), Gery De Smet (BE), Kiki Smith (VS), Daniel Spoerri (RO), Boris Tellegen (NL), Nadine van Veldhuizen (NL), Ronald Westerhuis (NL), Marjolein Witte (NL), Erwin Wurm (AT).