AMSTERDAM - Vrijdag 17 mei gaat de 6e editie van ARTZUID van start. De Amsterdam Sculptuur Biënnale zet moderne en hedendaagse figuratieve kunst naast elkaar, afgewisseld met ruimtelijke installaties die de beeldenroute meer dan ooit het karakter geven van een belevingstentoonstelling. Tot en met 15 september 2019 kan het publiek genieten van 80 kunstwerken van 50 internationale kunstenaars in 'de Tuin van Amsterdam Zuid'. Zo betitelen de curatoren Michiel Romeyn (acteur en kunstenaar, o.a. bekend van Jiskefet) en Jhim Lamoree (kunsthistoricus) de lanen en pleinen van Berlage's Plan Zuid.

Vanaf een spectaculaire blikvanger in de vijver op het Museumplein leidt een rood gemarkeerde route naar het hart van de beeldenroute, het ARTZUID-informatiepaviljoen op de hoek van de Minervalaan en de Apollolaan. Van hieruit waaiert de tentoonstelling uit, tot en met de Zuidas.

Nieuw op ARTZUID is de Pleinenroute, die de kunst en architectuur op pleinen in Berlage's Plan Zuid in de kijker zet. De beeldenroute maakt tevens een uitstapje naar Amstelveen met een tentoonstelling tussen Museum Jan van der Togt en het Cobra Museum, onder de naam ARTZUID annex Amstelveen.

De Amsterdam Sculptuur Biënnale omvat een uitgebreid randprogramma met rondleidingen, artist talks en educatief programma. ARTZUID is 24/7 gratis toegankelijk. Begin je bezoek met een heerlijke cappuccino op het terras van het Informatiepaviljoen bij Minervalaan1 en verken alvast de route met de gratis app of hier verkrijgbare routekaart en catalogus voordat je op stap gaat. Kijk voor alle informatie op artzuid.nl.

Prikkelende afwisseling
Zowel de kunstkenner als de minder ervaren kunstkijker worden op de zesde editie van ARTZUID verrast. De beeldenroute biedt een prikkelende afwisseling aan contrastrijke beelden, sommige uitgesproken figuratief, andere bijna abstracte uitingen van figuratieve kunst, en vrolijk stemmende installaties. De curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree hebben de beeldhouwkunst in hun hart gesloten en maakten een toegankelijke tentoonstelling. Samen met Cintha van Heeswijck, directeur van ARTZUID, gaven zij invulling aan het thema Tussenruimte en Verbinding. De beeldenroute ligt in het hart van Berlage's Plan Zuid, de ruim opgezette woonwijk met brede lanen, pleinen en veel openbaar groen; door de curatoren voor deze editie betiteld als 'de tuin van Amsterdam Zuid'. Bij de inrichting van de tentoonstelling waren beroemde Renaissance-tuinen de inspiratiebron. "Een tuin als kunstwerk, die lering en vermaak brengt voor de bezoekers. Zoals we dat kennen van de tuinen rondom het paleis van Versailles bij Parijs", aldus Jhim Lamoree. De hagen op de Apollolaan fungeren als decors en coulissen, met de kunstwerken als acteurs. Op een aantal plekken wordt een ensemble van meerdere werken van een kunstenaar gepresenteerd, als een tableau vivant. Op de gazons van de Apollolaan en de Minervalaan is een vlootschouw van spraakmakende figuratieve beeldhouwkunst te zien. De nieuwe Pleinenroute belicht de architectuur, geschiedenis en beeldhouwkunst van de buurtpleinen vanaf de Berlage Brug tot het Olympisch Stadion. Hier ligt het accent op verbinding en levendigheid.

Deelnemende kunstenaars ARTZUID 2019
Aimé Mpane Enkobo, Antoine Poncet, Aristide Maillol, Arman, Armando, Atelier Van Lieshout, Auguste Rodin, Barry Flanagan, César, Charlotte van Pallandt, Dan Graham, Daniel Göttin, David Altmejd, Dini Thomsen, Eja Siepman van den Berg, Elsa Tomkowiak, Erwin Wurm, Gabriel Lester, George Struikelblok, Gerda Maise, Gloria Friedmann, Hans van de Bovenkamp, Henk Visch, Irene Fortuyn, Ivan Cremer, Jan Fabre, Jaume Plensa, Jean Dubuffet, Jems Koko Bi, Jerzy Kędziora, Jésus Rafael Soto, Joel Shapiro, Johan Tahon, Judith Wiersema, Karel Appel, Klaas Gubbels, Lon Pennock, Marc Quinn, Matthew Monahan, Morgan Betz, Nancy Rubins, Nick Ervinck, Nic Jonk, Oliver Laric, PJ Roggeband, Roberto Barni, Sachi Miyachi, Sandro Chia, Theo Jansen, Tom Claassen, Tony Matelli, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Yubi Kirindongo.

Medewerking van bruikleengevers en kunstenaars
Ook deze keer kreeg ARTZUID welwillende medewerking van een aantal bruikleengevers en kunstenaars zelf. Zo stelden Musée Maillol, Fondation Dubuffet, Fondation César en Studio Arman in Parijs werken ter beschikking. De beelden van Charlotte van Pallandt komen van de gemeenten Bloemendaal en Utrecht. Andere kunstwerken zijn bruiklenen van de Collectie Jan des Bouvrie (Arman, Tom Claassen, Jan Fabre, Klaas Gubbels); Collectie Zadelhoff (Nic Jonk) en Vanhaerents Art Collection (Marc Quinn). Rechtstreekse bruiklenen zijn er van Yubi Kirindongo, Antoine Poncet, Atelier Van Lieshout, Henk Visch, Gloria Friedmann, Dini Thomsen, Erwin Wurm, Irene Fortuyn, Theo Jansen, Eja Siepman van den Berg. Speciaal voor ARTZUID maakten Johan Tahon, Gabriel Lester, PJ Roggeband, Sachi Miyachi, Ivan Cremer, Matthew Monahan, Elsa Tomkowiak en Nick Ervinck nieuw werk.

ARTZUID op de Zuidas
Elke editie mag rekenen op de support van de Zuidas. Na de vorige keer bleven al drie kunstwerken staan van de in Amerika wonende Nederlandse kunstenaar Hans van de Bovenkamp. Dit keer wordt het zakendistrict bovendien verlevendigd met vrolijk stemmend werk van George Struikelblok, Tom Claassen, Jems Robert Koko Bi, Daniel Göttin en Gerda Maise (muurschildering tunnel Strawinskylaan), Roberto Barni met drie monumentale beelden op het Zuidplein, de Streets of the World fototentoonstelling van Jeroen Swolfs op het Mahlerplein en de blikvanger op het Gershwinplein, een strandbeest van Theo Jansen.

ARTZUID Annex Amstelveen
ARTZUID waaiert dit keer verder uit naar Amstelveen. Een solotentoonstelling van Klaas Gubbels tussen Museum Jan van der Togt Museum en het Cobra Museum verbindt het oude stadscentrum met het nieuwe stadshart. Cintha van Heeswijck, directeur van Stichting Art Zuid, is blij met het verzoek van de gemeente Amstelveen om een bijdrage te leveren aan het culturele aanbod bij de buurgemeente: "Amstelveen heeft een rijk cultuuraanbod en prachtige permanente kunst in de openbare ruimte. Op deze manier stimuleren wij bezoekers van Amsterdam zich ook te oriënteren op wat zich buiten de stadsgrenzen afspeelt aan interessante kunstuitingen." Vanaf 19 mei 2019 exposeert Klaas Gubbels tevens in Museum Jan van der Togt. De Nederlandse kunstenaar is vooral bekend om beelden en schilderijen van tafels, stoelen en koffiekannen.

ARTZUID voor kinderen
ARTZUID is ook de hele zomer een kunstfeest voor kinderen. Vóór en na de zomervakantie brengen veel scholieren met hun klas een bezoek aan ARTZUID, wat ze op school hebben voorbereid met het speciaal samengestelde lesmateriaal. Rabobank Amsterdam is daarbij de gewaardeerde partner die met een financiële bijdrage de totstandkoming steunt van het gratis educatieprogramma voor het basis- en voortgezet onderwijs. In de afgelopen tien jaar hebben al meer dan 45.000 scholieren uit Amsterdam en omstreken hiervan gebruik gemaakt. Zo is er inmiddels een hele generatie kinderen opgegroeid met besef van het belang van kunst in de openbare ruimte. In de zomervakantie kunnen kinderen deelnemen aan Art Camp. In dit wekelijkse kunstkamp gaan zij als echte kunstenaars aan de slag met diverse materialen.

Rondleidingen
Een wandeling over de beeldenroute wordt nog leuker als je wat te weten komt over de achtergrond van de kunstwerken en de kunstenaars. Er zijn dagelijks rondleidingen door professionele kunsthistorici en in het weekend kan iedereen aansluiten bij een 'instaprondleiding'. Kijk voor alle informatie en reserveringen van (groep)tours op www.artzuid.nl. Reserveringen voor groepstours via communicatie@artzuid.nl.

Sponsors en samenwerkingspartners ARTZUID
ARTZUID komt mede tot stand dankzij een structurele subsidie van de gemeente Amsterdam, Amsterdam Zuidas, Stadsdeel Zuid en het Amsterdams Fonds voor de Kunst; cultuurfondsen Bank Giro Loterij, VSBfonds, Mondriaan Fonds en Zabawas. Rabobank Amsterdam maakt met een bijdrage het educatieve programma voor scholieren mogelijk. Een groot aantal particuliere donateurs, bedrijven en organisaties sponsort de beeldenroute met een financiële bijdrage voor de kunstwerken. Daarnaast zijn meer dan 100 vrijwilligers actief, veelal buurtbewoners, die ondersteuning bieden bij de dagelijkse werkzaamheden in het Informatiepaviljoen en op de route. Gemeente Amsterdam, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Grachtenfestival, Kröller Muller Museum, Beelden aan Zee en de Vrije Academie zijn samenwerkingspartners in natura.

Over Stichting Art Zuid
Stichting Art Zuid is een culturele organisatie opgericht in 2008 door met als doel een tweejaarlijkse beeldententoonstelling van wereldklasse te organiseren in het monumentale stedenbouwkundige Plan-Zuid van architect H.P. Berlage. ARTZUID presenteert een gevarieerd aanbod van moderne en hedendaagse beelden van nationale en internationale kunstenaars. De tentoonstelling trekt gemiddeld meer dan 350.000 bezoekers en is het grootste gratis kunstevenement van Nederland volgens onderzoeksbureau Respons. De afgelopen vijf edities hebben 250 kunstenaars in totaal 350 beelden kunnen presenteren. De tentoonstelling is daarmee uitgegroeid tot een belangrijk internationaal sculptuurpodium. Daarnaast heeft Stichting Art Zuid haar activiteiten uitgebreid met een doorlopend programma, gericht op kunsteducatie voor kinderen. Zie voor alle informatie: artzuid.nl.