AMSTERDAM - Vanaf 1 januari 2022 veranderen de regels van het Aanvullend Openbaar Vervoer. Het AOV wordt alleen beschikbaar voor Amsterdammers die daar echt van afhankelijk zijn.

Wie valt daaronder; bijvoorbeeld zij een beperking hebben. Ook kunnen deze Amsterdammers nog maximaal 1.500 kilometer per jaar reizen met de AOV-pas.

Wie nu een AOV-pas heeft, raakt hem niet kwijt. Wel gaat het maximale aantal kilometers naar 1.500. Men krijgt automatisch een bericht als men de 1.250 kilometer nadert. Voorheen kon iedereen die 75 werd, AOV aanvragen. Dat verandert nu. Wie na 1 januari 2022 75 jaar wordt, krijgt alleen nog een pas als men een beperking heeft.

Iedereen die in 2021 een AOV-pas heeft en met RMC reist, krijgt een brief met alle informatie op een rij. Men kan de Wmo Helpdesk bellen bij vragen. Het gratis telefoonnummer is 0800 0643. De Wmo helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Verdere informatie staat op amsterdam.nl/aov of men kan langsgaan bij het Sociaal Loket in de buurt.

Het AOV is in de huidige vorm op de lange termijn niet meer betaalbaar voor de gemeente. Dat komt onder andere omdat er steeds meer Amsterdammers van 75 jaar en ouder zijn. En omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. De Meerderheid van de Gemeenteraad van Amsterdam wil daarom dat alleen mensen die er echt afhankelijk van zijn, gebruikmaken van het AOV.

Voor Amsterdammers die hulp nodig hebben om te (leren) reizen met het openbaar vervoer is een OV-coach beschikbaar. Samen met de coach oefent men zijn route. De gratis OV-coach kan aangevraagd worden via ov-coach.nl, telefoon 020 308 45 00 (gratis) of een mail naar ov-coach@mee-az.nl.