AMSTERDAM - We kennen allen festivals in Frankrijk, maar sinds 6 jaar bestaat ook het Fada Festival!

Fada is de afkorting voor Film Autour De l’Art, laat film en de kunst van het filmen zien. Anita Mizrahi, kunstenaar en documentairemaker, geboren en getogen in Amsterdam, maakt al enige jaren films. Van kort tot ‘lang’. Bij Cotignac, in Châteauvert, waar zij al jaren komt, is zij een van de stuwende krachten om dit festival extra leven in te blazen..

Mizrahi toont daar o.a. een kort kunstfilmpje en... het is de premiere van haar net uitgebrachte film: ‘Bienvenue Harkis* d’aujourdhui’.
Met uitleg over deze film. Een gevoelig onderwerp in Frankrijk.

Ook werk van Robin Lutz, Vivian Ostrovsky, Philippe Eluse en anderen is daar te zien. Wie in de buurt is van dit, gratis te bezoeken, festival dat komend weekend plaats vindt op 22,23 en 24 juli 2022 is welkom! Www.fada-var.fr

*Harkis
De bloedbaden van Harkis zijn al het geweld waar voormalige Harkis (assistenten die van 1954 tot 1962 in het Franse leger betrokken waren tijdens de Algerijnse oorlog) het slachtoffer in Algerije van werden(ongeveer 70.000 mensen). Dit alles na het staakt-het-vuren van19 maart 1962. Dit gebeurde nog steeds na de akkoorden van Evian ondanks de afspraken, ook na de toezegging van het National Liberation Front (FLN), om geen represailles te nemen !