AMSTERDAM - Een geboorte moet gevierd worden! In Nederland gebeurt dit met de eeuwenoude traditie van beschuit met muisjes. Sinds de geboorte van prinses Beatrix in 1938 hebben we dit als volk collectief omarmd. Bij de komst van een jongetje kan kraamvisite rekenen op blauwe muisjes en bij een meisje op roze muisjes. Ondernemer Olaf Ouwerkerk en zijn tweelingzus Marise vinden het tijd om hier verandering in te brengen en introduceren Stadsgenootjes, met de vertrouwde anijssmaak maar in de kenmerkende kleuren rood, wit en zwart van Amsterdam.

“Bij de geboorte van onze kinderen serveerden ook wij traditiegetrouw roze en blauwe muisjes, maar anno 2020 is dit wellicht een beetje gedateerd. De babykamer wordt bijvoorbeeld ook steeds meer genderneutraal aangekleed”, zegt Olaf Ouwerkerk. “Mijn zus en ik hadden altijd al de wens om iets samen te doen en het feit dat we allebei ouders zijn verbind ons. Toen zij begin dit jaar na lange tijd in het buitenland gewoond te hebben terugkwam naar Nederland was de tijd rijp!”

Mensen voelen zich vaak verbonden aan de stad waar zij wonen. De kleuren in de vlag van de stad staan hiervoor symbool. Vanaf nu kan de komst van een klein Amsterdammertje in stijl worden gevierd met beschuit met muisjes in de kleuren van de stad. “Vanwege de huidige coronacrisis leven en werken we massaal thuis. Dit zou best wel eens voor een kleine babygolf kunnen zorgen. Maar het zou natuurlijk ook ontzettend leuk zijn als je een doosje Stadsgenootjes krijgt van de gemeente Amsterdam als welkomstgeschenk wanneer je naar onze hoofdstad verhuist”, vult Olaf aan.

“Nederlanders zijn over het algemeen grote broodliefhebbers, onder andere belegd met zoetigheid. Het gekke is dat je zonder de aanleiding van een geboorte niet zo snel een boterham met muisjes maakt, terwijl het eigenlijk hartstikke lekker is! Ik heb dan ook de stiekeme hoop dat onze Stadsgenootjes niet alleen worden genuttigd bij het geboortemoment, maar in hetzelfde rijtje als de vlokken en hagelslag in de keukenkastjes van Amsterdammers te vinden zullen zijn”, vertelt Marise Ouwerkerk-Ras.

De tweeling begint met de lancering van Amsterdamse, Haagse en Rotterdamse Stadsgenootjes. Overige steden zoals Utrecht, Breda en Eindhoven volgen binnenkort, zodat iedere stad voortaan zijn eigen stadsbeleg heeft. De Stadsgenootjes hebben de vertrouwde anijssmaak, maar zijn glutenvrij en verpakt in een nieuw jasje. Een aantal winkels zijn al geïnteresseerd. Ze zijn online te bestellen via www.stadsgenootjes.nl.