AMSTERDAM - Zaterdag stonden 12.000 wandelaars aan de start van de 6e editie van de Amsterdam City Walk van sportorganisatie Le Champion. Een dag vol Amsterdamse iconen, een indrukwekkende finish bij het Olympisch Stadion en afstanden over 10, 14, 17, 20, 26 en 33 km. 6 verschillende afstanden die ieder hun eigen kant van Amsterdam lieten zien. Iedereen genoot vandaag, onder het genot van perfect wandelweer, met volle teugen van zijn of haar eigen Amsterdam Experience.

Traditiegetrouw was de start van de 17, 20, 26 en 33 km in het Olympisch Stadion. Voor de 10 km klonk het startsignaal bij de Stopera en de nieuwe afstand van 14 km ging van start bij Ven Amsterdam. Het was een volledige Amsterdam Experience op de route voor de wandelaars. De Amsterdamse koggetjes, zure bommen van Kesbeke en kaasblokjes van Old Amsterdam gaven het evenement een extra Amsterdams tintje. Op de route konden wandelaars genieten van speciale aanbiedingen van musea en cafés. Zo kon met korting een bezoek gebracht worden aan onder andere de Oude Kerk Amsterdam en Museum Ons' Lieve Heer op Solder en opende veel cafés extra vroeg hun deuren. Daarnaast zorgde het Amsterdamse amusement op de routes ook voor net dat beetje extra (Amsterdamse) sfeer.

Routes
Iedere route had zijn eigen karakter. Zo ging de 10 km door het culturele centrum van Amsterdam en zocht de 20 km vooral de rust op in het Amsterdamse Bos en langs de Amstel. De 33 km was de perfecte route voor iedereen die alle elementen van Amsterdam wilde ervaren. Wandelaars van de 20 km konden de Amstelkerk van binnen bewonderen, terwijl de organist Amsterdamse nummers speelde. De nieuwe 14 km route ging vanuit Ven Amsterdam door het Westerpark, onder de Haarlemmerpoort door, verder langs 't IJ en door De Hollandsche Manege. In het Vondelpark kwam de route van de 14 km samen met de andere routes. Alle wandelaars beleefden een magische finish op het Stadionplein bij het Olympisch Stadion. Het Amsterdamse Proeflokaal was dit jaar de nieuwe locatie voor het finishfeest. Hier vierden wandelaars hun prestatie op de klanken van Jordanese volkszangers en met een welverdiend pikketanussie.

Restauratie De Hollandsche Manege
Voor het 2e jaar was Stadsherstel Amsterdam het goede doel van de Amsterdam City Walk. Wandelaars konden bij hun inschrijving een donatie doen voor een project van Stadsherstel Amsterdam. Al jaren redt Stadsherstel Amsterdam monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. Dit jaar gaat de donatie naar de restauratie van De Hollandsche Manege. Stella van Heezik (Hoofd afdeling Communicatie, Vrienden en Fondsenwerving) mocht bij het Olympisch Stadion de cheque in ontvangst nemen. Wandelaars hebben met elkaar een recordbedrag van € 11.517,50 opgehaald.

Editie 2020
Volgend jaar vindt de 7e editie van de Amsterdam City Walk plaats op zaterdag 17 oktober. De inschrijving gaat maandag 13 mei open op www.amsterdamcitywalk.nl.