AMSTERDAM - Wat als je vanuit je kantoor iemand met je fiets ziet ‘weglopen’? Dan is de enige remedie: naar buiten gaan, achter je fiets aanrennen en ondertussen hard roepen: ”He, je hebt mijn fiets gestolen” !


In Amsterdam centrum, waar dus niet zoveel mensen ‘rondlopen’ vond deze middag toch een fietsendiefstal plaats. De eigenaresse zag het ‘gebeuren’ en rende naar buiten. De dief wandelde met haar fiets iets verderop.. Zij pakte haar fiets terug van de ‘verblufte’ dief. De enige reden dat de fiets terugkwam was doordat de man in gezelschap van een andere man was en daardoor niet meteen kon wegfietsen.. Anders was het pech hebben geweest. Zij bleek de fiets niet op slot te hebben gezet… Dom natuurlijk, maar toch blijft het diefstal als men zomaar een fiets meeneemt die eigendom is van een ander.*

Normaal bellen mensen aan in zo’n geval toch? En zeggen; “Heeft u uw fiets vergeten op slot te doen? “ Of laten briefje achter met de woorden; “Uw sleutel heb ik, mijn telefoonnummer is .” Of geven een sleutel af bij een winkel waarvoor de fiets staat.

Maar om het redelijk ‘gewoon ’ te vinden een fiets te stelen, op heterdaad betrapt te worden en dan het vreemd vinden dat iemand zegt ”Godverdomme; hoe haal je het in je hoofd om mijn fiets te stelen..” gaat ver. De ogenschijnlijke nette mannelijke dief met een niet-Nederlands accent zei namelijk in het Nederlands: “Waarom zegt u ‘Godverdomme’… U heeft uw fiets toch terug”?

Achteraf vond de eigenaresse het jammer geen foto van de dief te hebben gemaakt; “Dan had ik een fietsendiefstal met een op heterdaad betrapte dader kunnen aangeven”.
De fiets en eigenaresse zijn blij, de onhandigheid van een fiets niet op slot zetten liep gelukkig goed af!

(*Echter: Een fiets die niet op slot staat kan je zien als een gevonden voorwerp. Zomaar meenemen mag niet. Je mag hem wel veilig stellen en je moet gelijk aangifte bij de politie doen)