AMSTERDAM - Stichting Amsterdamsche SalonVloot gaat een aanvraag doen bij de UNESCO.

De Historische salonboten in Amsterdam -die louter op afspraak met groepjes varen, en geen drukte en ook geen overlast veroorzaken- zijn bedreigd erfgoed, daar de varende monumenten volgens de gemeente Amsterdam -volgens Europa- in een loterij gestopt moeten worden. Voorzitter Reinhard Spronk van de stichting SalonVloot: “Het Historische Amsterdam is een stad gebouwd op het water. Een kwart van de gemeente Amsterdam bestaat uit water. Monumenten op het land worden beschermd, monumenten op het water worden in een grabbelton gegooid. Dat kan toch niet”.

Geen subsidie nodig

We vragen niet om subsidies. We willen gewoon blijven varen, zodat we geld kunnen verdienen en daarmee het erfgoed kunnen bewaren voor de komende generaties, en hen die na hen komen. Behoud-door-gebruik is volgens de stichting ook de enige juist wijze om duurzaam met het erkend varend erfgoed om te gaan en continuïteit te kunnen waarborgen.

Rechtszaak Raad van State

Momenteel zijn zo’n 35 erkende historische salonboten aangesloten bij de stichting SalonVloot. De aangesloten rederijen, en ook alle andere rederijen in Amsterdam, zitten in een rechtszaak voor behoud vergunning-onbepaalde-tijd en tegen de loterij, bij de Raad van State. Deze spraakmakende zaak begint in Den Haag aanstaande woensdag 5 juni.

De stichting gaat voor de Amsterdamsche SalonVloot vragen om de 14e Nederlandse plek op de Lijst van Werelderfgoed, voor volgend jaar als de stad Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert.

https://salonvloot.amsterdam/