AMSTERDAM - Vandaag zijn de inschrijvingen geopend voor 'De Leukste Huiskamer', een initiatief van Gemeente Amsterdam om het aankomend EK-toernooi in de stad te vieren. Amsterdammers kunnen iemand nomineren die ze een unieke kijkbeleving cadeau willen geven. De gelukkige winnaar mag met het gezin, een paar collega's of vrienden zijn of haar favoriete team aanmoedigen op een unieke locatie in de stad, omringd door water op de Amstel met uitzicht op de Magere Brug: het brugwachtershuisje op de Amstelschutsluis. Daarnaast wordt er de hele wedstrijd voor het gezelschap gezorgd: versnaperingen, een verassingsactie in de rust en kans op live commentaar. Bijna alle EK-wedstrijden worden vertoond in 'De Leukste Huiskamer'.

Wethouder Simone Kukenheim (Sport): "Het gaat een bijzondere sportzomer worden, met een fantastisch voetbaltoernooi in Amsterdam. We willen Amsterdammers daar graag onderdeel van uit laten maken. Veel dingen kunnen in deze tijd helaas niet, maar met deze actie maken we toch een veilig, verantwoorde en unieke voetbalbeleving mogelijk in onze eigen stad. In De Leukste Huiskamer zetten we de kampioenen van onze stad in het zonnetje. We bieden ze samen met hun gezelschap een ervaring die ze nooit meer zullen vergeten."

Hoe werkt het?
Amsterdammers kunnen via www.deleukstehuiskamer.nl iemand opgeven die zij een unieke EK-kijkbeleving gunnen. Omdat diegene veel heeft betekend, voor hen, voor anderen of voor de stad. Of omdat diegene al jaren een enorme voetbalfan is en alweer nét geen tickets heeft kunnen krijgen voor het stadion. Of omdat diegene het volgens hen gewoon verdient, om wat voor reden dan ook. De geselecteerde winnaar mag een klein gezelschap uitnodigen om samen met hem of haar de wedstrijd te kijken in De Leukste Huiskamer.

Voor 'De Leukste Huiskamer' is een speciaal filmpje opgenomen mét commentaar van voetbalverslaggever Evert ten Napel.

EURO 2020 – Speelstad Amsterdam
De gemeente organiseert deze actie om te vieren dat Amsterdam één van de elf speelsteden is voor het EK Voetbal, EURO 2020. De Johan Cruijff ArenA vormt hét decor voor drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal (13, 17, 21 juni) en een achtste finale (26 juni). Op vrijdag 11 juni start de eerste wedstrijd in Rome en op 11 juli wordt de finale gespeeld in Londen.