AMSTERDAM - Waar ruikt het water in de gracht vandaag naar? Wat leeft er allemaal in de sloot achter je huis? En kun je het water uit de vijver in het Vondelpark drinken? In de maanden juli en augustus krijgen Amsterdammers, jong en oud, de kans om zelf het water in de stad te onderzoeken. Het Schone Waterexperiment zoekt 500 enthousiaste deelnemers.

De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden. In de zomer kunnen het warme weer maar ook hevige regenbuien ervoor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Tijd om de waterkwaliteit in de stad nog beter in beeld te brengen.

Onderzoek met de Waterbox

Van 5 juli tot en met 8 september gaan 500 Amsterdammers als burgerwetenschappers de kwaliteit van het water in de stad onderzoeken. Ze krijgen hiervoor een Waterbox. Hierin zit allerlei materiaal om experimenten te doen waarmee je bijvoorbeeld het doorzicht, de geur, de kleur en zelfs de smaak van grachtenwater kunt onderzoeken.

Testen kan elke week op dezelfde plek, of telkens weer ergens anders in de stad. Het is niet alleen leuk om te doen, je leert ook meer over hoe schoon het water in Amsterdam is. De startbijeenkomst is 5 juli op het hoofdkantoor van Waternet.

Inschrijven kan op www.hetschonewaterexperiment.nl.