AMSTERDAM - Dat we in deze tijd creatief en veerkrachtig zijn blijkt opnieuw. In Amsterdam is een reddingsactie opgezet voor 10.000 kilo pompoenen van Boer Chris uit Groesbeek. Het initiatief van Maker naar Mokum, dat eerder al honderdduizenden tulpen, gladiolen en asperges van de afvalcontainers wist te redden slaat nu de handen in één met een aantal Amsterdamse horecazaken om Boer Chris van zijn pompoen overschot af te helpen. De pompoenpakketjes kun je online bestellen en haal je 24 oktober op tijdens een corona-proof straat pick-up op het Valeriusplein. Jack Dish, Kop van Oost en een aantal andere zaken, maken met Chris zijn pompoenen heerlijke take away pompoensoep.

Samen in actie
Door corona zijn er momenteel veel meer overschotten dan normaal. Door afgelaste events, gesloten horeca, stilliggende export, of omdat producten simpelweg niet aan de uiterlijke richtlijnen van inkopers voldoen, eindigen ze in de afvalbak. Daarom bied van Maker naar Mokum hun producten aan voor een eerlijke prijs. Vers van de maker zonder onnodige schakels, direct naar Mokum, waar de consument ze oppikt. Voor deze actie slaan we de handen in één met ondernemers. Zij helpen Chris ook door zijn pompoenen af te nemen en Amsterdammers kunnen de horeca steunen door een kop soep af te halen.

Over van Maker naar Mokum
Van Maker naar Mokum is een vrijwillig initiatief dat is gestart door Lieve Nieuwint en Vicky van der Spoel. Zij zetten zich tijdens de Coronatijd in om boeren te helpen. Het begon eind maart bij tulpenteler Jos uit Noordwijk. Hij vertelde de dames over de dramatische situatie binnen de sierteelt waarop zij besloten zijn tulpen via hun netwerk in Amsterdam te verkopen en een pick-up te organiseren. Ze zijn nu 9 ophaalmomenten en zo'n 250.000 producten verder. Naast tulpen zijn ook Gerbera's van Wout en Bea uit de Kwakel, asperges en aardbeien van Paulien uit Montfort in Limburg en Pioenrozen en Zonnebloemen van Wim uit Voorhout en Nijmeegse Gladiolen gered.