AMSTERDAM - In de media lezen we dat Nederland alles op alles zet om Britse toestanden te voorkomen. Maar in Amsterdam gaat alles anders. Een vertegenwoordiger van de gemeente heeft aangegeven dat de vergunning voor de opvallende drijvende harten in de Oudezijds Voor- en Achterburgwal niet zal worden verlengd. Dit terwijl de harten juist wijzen op het houden van 1,5 meter afstand. Bovendien willen wij als ondernemersvereniging van de Wallen met onze harten de bewoners en ondernemers van de buurt een hart onder de riem steken in deze ongekende tijden. De gemeente vindt het blijkbaar wel genoeg geweest.

Niet alleen de overheid heeft een taak en een verantwoordelijkheid in deze coronacrisis, ook wij als ondernemers. Deze verantwoordelijkheid hebben wij – als ondernemers in de buurt – opgepakt door drijvende harten aan te schaffen waarop de belangrijkste aanbeveling vanuit de overheid staat aangegeven: de 1,5 meter afstand regel. Op de andere zijde van het hart wordt met een passende tekst, de bewoners en ondernemers van onze buurt een hart onder de riem gestoken. Zo wordt de buurt in coronatijd letterlijk een warm hart toegedragen.

Ruim voor de tijdelijke instelling van een mondkapjesplicht deelden ondernemers van BIZ Burgwallen al duizenden mondkapjes uit aan bezoekers van het Wallengebied. Daarnaast zijn er op de Oudezijds Achterburgwal, verspreid over de gracht, aan gevels, opvallende draaiende borden te zien die de afstandsregel benadrukken. Daar waar de uitingen van de gemeente al snel opgaan in het vertrouwde straatbeeld willen we als BIZ-vereniging de boodschap op een opvallende en ludieke wijze overbrengen, want dat past bij onze buurt.

Gisteren heeft het Dagelijks Bestuur van de Gemeente Amsterdam dus besloten om de vergunning van de harten niet te verlengen. Met verbazing hebben wij kennis genomen van de reden: ‘de harten beperken de zichtlijnen’ en ‘het risico dat mensen op de harten gaan springen’. Er hebben jarenlang objecten op de gracht gestaan die de zichtlijnen beperkten, zoals kranen en portocabins in verband met het kadeherstel. Inderdaad heeft er wel eens iemand op de kussens gestaan waarop de harten drijven. Dit kan toch geen reden zijn om de vergunning van de harten niet te verlengen. Zulke baldadigheid vindt door de gehele stad plaats. Dit komt door de afwezigheid van handhaving en sociale controle: er wordt op boten gesprongen, vuilniszakken worden in de gracht gegooid, graffiti wordt op de muren gespoten, plantenbakken worden vernield. Desondanks grijpt de gemeente Amsterdam het sporadisch springen op onze harten aan om de vergunning niet te verlengen.

Met dit besluit en de merkwaardige motivering laat de gemeente blijken weinig waardering te hebben voor initiatieven van ondernemers, ook als dit initiatieven zijn ter ondersteuning van de overheid als het om de volksgezondheid gaat. Het spreekt voor zich dat dit ondernemers in het wallengebied enorm teleurstelt.