AMSTERDAM - Dat Noord-Holland/Amsterdam studenten met hoge kennisnivo's heeft wisten we al, maar dat het zich al laat zien bij leerlingen van het VWO wordt duidelijker als we naar de uitslag kijken van de Onderwijs-prijs van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen)


Een jury van wetenschappers uit verschillende disciplines beoordeelde dit jaar 314 profielwerkstukken, afkomstig van 160 scholen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2000 euro, de tweede prijs 1500 euro, de derde prijs 1000 euro. Verder krijgen de docenten die de prijswinnaars begeleidden een oorkonde en scholen van de winnende leerlingen ontvangen een officiële plaquette.

Op 9 juni 2020 maakte de jury de prijzen bekend; Er kwamen uit 4 categorieën 12 winnaars: 2 van de beste leerlingen kwamen uit Amsterdam en haalden een derde prijs:
- Marijn Boomars van het Barlaeus Gymnasium deed dit bij: Cultuur & Maatschappij met Shakespeare's Romeo and Juliet: 'An Explanation of the Differences between Quartos One and Two'. Zij onderzoekt in haar werkstuk de verschillen tussen de eerste twee versies van het wereldberoemde Romeo en Julia van Shakespeare. Haar docente is Kristy Mannell (Engels)

Ook Giulia Pipelo van het Vossius Gymnasium haalde een derde prijs maar bij Natuur & Gezondheid met haar werkstuk Van instinct-machine naar emotioneel wezen: 'Hebben dieren emoties, vraagt zij zich in haar werkstuk af. Het is een controversiële vraag die veel gedragsbiologen liever uit de weg gaan. Met steun van haar docent Ruthy Fraterman (Biologie).

De Provincie Noord-Holland scoorde overigens heel goed met 3 van de 12 prijzen; In de categorie Profiel Natuur & Techniek werd de eerste prijs gewonnen door de Uithoorn afkomstige Fyor Klein Gunnewiek en Winstijn Smit met hun docent Dunja Sampinon (Wiskunde) van het Alkwin College aldaar met 'Artificial Intelligence' . Fyor en Winstijn vragen zich af hoe moeilijk het is een autonoom Voertuig met kunstmatige intelligentie te maken.

De overige 9 winnaars kwamen uit Emmeloord, Amersfoort, Rotterdam, Hoofddorp, Zwolle, Nijmegen, 2x uit Eindhoven -van verschillende scholen- en uit Groenlo.


Meer informatie over de deelnemers en hun werkstukken:

https://www.knawonderwijsprijs.nl/winnaars/winnaars-2020/copy_of_overzicht