AMSTERDAM - Op donderdag 4 juli wordt bij de opening van het NEMO Fantastische Fietsen programma uit een groep van geselecteerde Fietshelden de nieuwe Junior Fietsburgemeester van Amsterdam verkozen. Dit gebeurt aan de hand van een ontwerpwedstrijd. De wedstrijd vindt plaats in het NEMO Science Museum in Amsterdam en is een initiatief van Katelijne Boerma, de Fietsburgemeester van Amsterdam. Zij wil samen met de nieuwe Junior Fietsburgemeester zorgen dat kinderen voortaan veiliger door de stad kunnen fietsen. Wethouder Sharon Dijksma zal als afsluiting van de competitie de winnaar bekendmaken.


De verkozen Fietshelden die op 4 juli meedoen aan de ontwerpwedstrijd zijn kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar die ideeën hebben ingestuurd om de fietsmogelijkheden in hun stad te verbeteren. De Fietshelden zijn gekozen uit meer dan 150 aanmeldingen van kinderen uit de regio Amsterdam.

Katelijne Boerma, Fietsburgemeester van Amsterdam:

"Dit jaar heb ik opnieuw talloze creatieve ideeën toegestuurd gekregen om het fietsen in Amsterdam voor kinderen veiliger, beter of leuker te maken. Kinderen bekijken de stad heel anders dan volwassenen en dat leidt tot verrassende oplossingen. Ontwerp de stad door de ogen van kinderen en dan maak je de stad beter voor iedereen. Maar de nieuwe Junior Fietsburgemeester is vooral ook de stem en het gezicht van zijn/haar tijd, net als Greta Thunberg uit Zweden of de Nederlandse tieners op het Malieveld: een generatie die ook luid van zich laat horen."

De uiteindelijke winnaar van de ontwerpwedstrijd in NEMO wordt bepaald door een achtkoppige jury en bekendgemaakt door wethouder van Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma. De winnaar zal Lotta Crok opvolgen als Junior Fietsburgemeester van Amsterdam.

Een van de belangrijkste redenen waarom Boerma deze competitie is gestart, is om te zorgen dat kinderen veiliger door de stad kunnen fietsen. De Junior Fietsburgemeester is het gezicht van fietsende kinderen in de regio Amsterdam en is de rechterhand van de Fietsburgemeester van Amsterdam, als het aankomt op fietsen en kinderen in de stad.

De Amsterdamse sociale onderneming BYCS heeft het internationale 'Bicycle Mayor Program' bedacht en wereldwijd uitgerold. Zo is er inmiddels op elk continent tenminste één Fietsburgemeester die de taak op zich neemt om binnen zijn of haar stad het fietsen te stimuleren. BYCS hoopt dat met de Junior Fietsburgemeester verkiezing in Amsterdam, andere steden ook zullen volgen, om zo wereldwijd kinderen meer te betrekken bij fietsveiligheid voor kinderen in steden.

De Fietsburgemeester van Amsterdam werkt voor de Junior Fietsburgemeester competitie samen met Gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, Verkeersplein Amsterdam, BYCS, NEMO en Designathon Works.