AMSTERDAM - Met de Streetlife-app van De Regenboog Groep is Amsterdam de eerste stad ter wereld met een uitgebreide app voor daklozen. Met de app vinden gebruikers letterlijk de weg naar ondersteuning zoals inloophuizen, kledingruil, maatschappelijke hulp en juridische loketten. Maar ook basisvoorzieningen die voor iedereen bedoeld zijn, zoals openbare toiletten en waterkraantjes, staan in de app.

De app is ontstaan door een samenwerking van software maker Enjoy My City en De Regenboog Groep. Jeroen Goeman Borgesius van Enjoy My City vertelt: “Wij maken software waarmee steden hun bewoners, bezoekers en toeristen eenvoudig de weg wijzen naar diverse locaties. Tijdens een bezoek aan een daklozenopvang zag ik veel bezoekers met een smartphone zitten. Op weg naar huis bedacht ik dat ook die groep met mijn software geholpen kon zijn.”

Joost Slis van De Regenboog Groep: “We hadden al een papieren adressengidsje met voorzieningen voor daklozen in Amsterdam. Ik was blij verrast door de e-mail van Jeroen. Na wat heen en weer bellen zijn twee van onze mensen begonnen om de software met informatie te vullen. Wij hebben ook voor anderstaligen de belangrijkste locaties toegevoegd. Via de app vinden daklozen nu gemakkelijk de hulp die ze nodig hebben en de route om er te komen”. Daklozen moeten zich bij steeds meer diensten digitaal aanmelden of bereikbaar zijn. De Regenboog Groep zamelt daarom ook gebruikte smartphones in. Die geeft ze in bruikleen aan dakloze Amsterdammers, vanaf nu uiteraard voorzien van de Streetlife-app.

Amsterdam is de eerste stad met zo’n uitgebreide app voor daklozen. Joost Slis: “Daklozen weten vaak letterlijk de weg niet te vinden naar het aanbod. De app is daarbij een grote hulp, ook voor hulpverleners die daklozen willen verwijzen. Wij zagen bij de eerste test al zulke blije reacties dat ik hoop dat andere steden ook een app met voorzieningen maken. Goeman Borgesius: “De backend van de software is nu zo eenvoudig gemaakt dat echt iedereen er mee aan de slag kan, dat was een belangrijke voorwaarde om het project te laten slagen”.

De Streetlife-app is beschikbaar voor iPhone en Android toestellen en is helemaal gratis zonder advertenties, pop-ups en aankopen in de app.