AMSTERDAM/ZAANDAM - Tijdens het Dam tot Dam Weekend op zaterdag 21 en zondag 22 september zijn grote delen van (het centrum van) Zaandam afgesloten voor het verkeer. Ook in Amsterdam wordt voor een veilig verloop van de evenementen een aantal wegen voor bepaalde tijd afgesloten.


Zaterdag
Op zaterdag 21 september starten 15.000 wandelaars aan de Dam tot Dam Wandeltocht. Vanwege de doorkomst zijn tussen 8.30 en 16.00 uur enkele straten in Amsterdam-Noord niet bereikbaar (rondom Buiksloterdijk, Kadoelenweg, Landsmeerderdijk, Oostzanerdijk en de Stoombootweg). In het centrum van Zaandam is de Vredeweg niet bereikbaar vanwege de doorkomst van de Dam tot Dam Wandeltocht.

Diezelfde avond doen 12.000 hardlopers mee aan de Damloop by night. De parkeergarages Hermitage, Zaantheater (niet op zaterdagavond), Rozenhof, Behouden Haven en het parkeerterrein op de Rozengracht zijn wel open, maar vanwege de grote drukte raadt organisator Le Champion iedereen aan om met de fiets of het openbaar vervoer naar de evenementen te komen. De bussen van Connexxion rijden deze dag een aangepaste route. Ditzelfde geldt voor de zondag van het Dam tot Dam Weekend.

Zondag
Een dag later, op zondag 22 september, gaan in het centrum van Amsterdam de BinckBank Dam tot Dam FietsClassic en Dam tot Damloop van start. Hierdoor is de IJtunnel op zondag van 7.00 tot 17.00 uur in beide richtingen afgesloten. De Prins Hendrikkade is dan van 7.00 tot 17.00 uur ook niet bereikbaar.

Nieuw is dat verkeer het centrum via het Waterlooplein en Doelensluis niet kan bereiken. Ter hoogte van deze straten geldt namelijk van 7.00 tot 17.30 uur een inrijverbod richting Rokin/Damrak. Verkeer dat zich al binnen het afgesloten gebied bevindt, kan via de Paleisstraat en de Raadhuisstraat het centrum verlaten. Ook kan het verkeer via de Doelensluis ter hoogte van Rokin het wallengebied verlaten. Een volledig overzicht is te vinden op www.damloop.nl/meer-info/bewoners/.

Deelnemers aan de BinckBank Dam tot Dam FietsClassic kunnen wel prima met de auto naar het evenement reizen. De fietsers kunnen parkeren op parkeerterrein Papaverweg in Amsterdam-Noord. Vanaf hier is een route uitgezet naar de start op de Dam.

Kom met het openbaar vervoer
Deelnemers en toeschouwers worden opgeroepen om met het openbaar vervoer naar Amsterdam of Zaandam te komen. De NS zet langere treinen in en stopt extra op station Zaandam. Met het speciale Damloop retour reist iedereen het hele weekend met 20% korting. Het Damloop retour is te vinden op www.damloop.nl/deelnemers/bereikbaarheid/.

Op zaterdag overdag kan er gebruik worden gemaakt van de pendelbussen vanaf de finish in het Dam tot Dam Park naar het NS-station Zaandam. Op zaterdagavond en zondag kan men het beste gebruikmaken van de P+R locatie op Industrieterrein Hoogtij in Westzaan. Vanaf hier rijden pendelbussen naar de start in Amsterdam en het Dam tot Dam Park in Zaandam.

Afsluitingen
Op www.damloop.nl/meer-info/bewoners/ staat een overzicht van de straten die worden afgesloten, waar een parkeerverbod met wegsleepregeling van kracht is en hoe lang de maatregelen duren. De parkeerverboden worden ook aangeduid met borden. Om het ongemak te minimaliseren adviseert Le Champion voertuigen voorafgaand buiten het afgesloten gebied te parkeren, zodat minder hinder wordt ondervonden van de afsluitingen. Op de website is tevens een aantal omleidingen voor (brom)fietsers te vinden.