AMSTELVEEN - In heel Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen in armoede, ook veel kinderen. Wist u dat maar liefst 7% van alle minderjarige kinderen in een bijstandsgezin leeft? Ja, ook in Amstelveen. Op vrijdag 14 december 2018 heeft de gemeente Amstelveen een unieke campagne gelanceerd, om armoede aan te pakken. In het Cobramuseum heeft wethouder Werk & Inkomen Marijn van Ballegooijen samen met kinderburgemeester Jara Zurr en de kinderraad, de campagne geopend.

Niets extra’s? Niets om je voor te schamen!
De gemeente heeft verschillende regelingen om gezinnen met een minimum inkomen te ondersteunen. Het blijkt echter dat nog te weinig mensen gebruik maken van de kindregelingen. Dit kan komen door onwetendheid of misschien zelfs door schaamte. Daar wil de gemeente verandering in brengen en daarom zijn ze de campagne “Niets extra’s? Niets om je voor te schamen!” gestart.

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “De gemeente Amstelveen heeft al een heel breed minimabeleid. De kindregelingen zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor gezinnen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum inkomen. Wij vinden het gebruik van de regelingen met 30 tot 50%, afhankelijk van de regeling te laag. De inwoners die er recht op hebben gebruiken onze regelingen dus nog niet voldoende, daar willen we wat aan doen.”

Minimagezin centraal in de campagne
Tanja (43), alleenstaand moeder van 4 kinderen, leeft sinds een paar jaar in de bijstand. Zij maakt gebruik van de minimaregelingen en staat centraal in de campagne. Naast Tanja doen haar dochter Joy (16) en zoontje Duuk (10) ook mee aan de campagne. Van het gezin zijn pakkende posters gemaakt die de komende tijd door heel Amstelveen hangen. Ook zijn er van Tanja en haar gezin mini-documentaires gemaakt, waarbij een beeld gegeven wordt van het leven van Tanja, Joy en Duuk en hoe zij met hun financiële situatie omgaan. Met deze uitingen wil de gemeente gezinnen met een minimum inkomen oproepen om te bekijken of zij ook van de regelingen gebruik kunnen maken.

Tanja: “Het is voor ons een bewuste keuze geweest om mee te werken aan deze campagne. Wij hebben heel erg veel baat bij de regelingen die de gemeente ons biedt. Voor onze situatie, dat we dus echt heel weinig geld hebben, schamen wij ons niet. Wij hopen door mee te doen aan deze campagne, dat andere mensen die weinig geld hebben ook gebruik gaan maken van de regelingen van de gemeente.”

Op www.amstelveen.nl/helpt vindt u meer over de campagne, ziet u de minidocumentaires en leest u alles over de regelingen die de gemeente Amstelveen biedt.