AMSTELVEEN - Het groene gebied de Amstelscheg, onderdeel van Groengebied Amstelland, is verkozen tot meest bijzonder provinciaal landschap. Dat zijn landschappen waarop we extra zuinig zijn vanwege de bijzondere eigenschappen en waarde voor mens en dier. De prijsuitreiking vond vandaag plaats bij buitenplaats Wester-Amstel door de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Esther Rommel aan bestuurders van Amstelveen en Ouder-Amstel.


Prijsuitreiking
Amstelscheg had 14 procent van alle stemmen gekregen. Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie voor Natuur en Landschap, overhandigde de prijs aan Floor Gordon, wethouder van Amstelveen en Joyce Langenacker, burgemeester van Ouder-Amstel én voorzitter van het recreatieschap Groengebied Amstelland. De prijs bestond uit een houten plakkaat met daarop ‘Winnaar verkiezing meest bijzondere landschap’.

Ambassadeur Amstelscheg
De Provincie Noord-Holland organiseerde deze verkiezing. Maar liefst 32 landschappen dongen mee naar deze eretitel. Inwoners van de provincie konden stemmen voor hun favoriete landschap. Op de website van de provincie promootten ambassadeurs de karakteristieke eigenschappen van het landschap. Ambassadeur voor de Amstelscheg was Jeroen Schepers, beheermedewerker van Groengebied Amstelland. Jeroen: “De Amstelscheg is een gebied dat voor vele stedelingen van waarde is om te recreëren en om even te ontsnappen uit de drukte, maar dat ook kwetsbaar is, vanwege de stedelijk druk. Waard om in de gaten te houden, dus. Want weg is weg.”

Groene verbinder stad en land
De Amstelscheg is een van de vijf groene scheggen rondom Amsterdam, ingeklemd tussen Amsterdam-Zuid, Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. De scheg steekt als een wig diep de stad in en biedt stedelingen een groengebied dicht bij huis. De rivier de Amstel slingert als een levensader door het groene landschap langs oude veenweidepolders, statige boerderijen en de historische buitenplaatsen Wester-Amstel en Oosterveer. In het voorjaar broeden weidevogels als de grutto en kievit in de graslanden. Het gebied nodigt uit om het wandelend, fietsend of varend te ontdekken. Zowel het Wandelnetwerk Noord-Holland als het Noord-Hollandpad, langeafstandspad door de hele provincie, lopen dwars door de Amstelscheg.

Groengebied-Amstelland beheert en onderhoudt al 40 jaar grote delen van de Amstelscheg. Samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Ouder-Amstel, Amstelveen, Amsterdam en Diemen zorgen ze voor ontwikkeling van de recreatiegebieden tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Kijk voor meer informatie op www.groengebied-amstelland.nl.