AMSTERDAM - Alice, The Virtual Reality Play is een absurde VR-ervaring: wie de bril opzet, ontdekt gaandeweg dat hij zélf Alice in Wonderland is. Alice, The Virtual Reality Play (2017) van het Franse DV Group is te zien van 22 december 2019 t/m 4 januari 2020 in Eye Filmmuseum.

Alice, The Virtual Reality Play, van 22 december 2019 t/m 4 januari 2020 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/xtended. Engels gesproken.


In Alice, The Virtual Reality Play verschijnen surrealistische wezens uit Lewis Carrolls beroemde vertelling, zoals het Witte Konijn, Humpty Dumpty en een gigantische rups, levensgroot voor je en spreken je direct aan. De twee Britse acteurs Robin Berry en Josh Jefferies spelen speciaal voor jou dagelijks live in dit virtuele theaterstuk. Aan Alice, The Virtual Reality Play kan slechts één persoon per half uur deelnemen. Ticketprijs € 25.

De kaartverkoop van Alice, The Virtual Play start op drie momenten:

Woensdag 27 november vanaf 10.00 uur tickets voor: zondag 22 t/m donderdag 26 december.
Woensdag 4 december vanaf 10.00 tickets voor: vrijdag 27 t/m dinsdag 31 december
Woensdag 11 december vanaf 10.00 uur tickets voor: woensdag 1 t/m zaterdag 4 januari

Filmprogramma Through the Looking Glass
Het Alice-in-Wonderland-thema wordt in de filmzalen vanuit verschillende perspectieven belicht. Op het programma staan zowel vroege als recente Alice-verfilmingen en is werk te zien van regisseurs die zich door het idee van verplaatsing, wisselende tijdzones en ontmoetingen met fantastische wezens hebben laten inspireren. Ook is er een meet and greet met de twee interactieve acteurs.

The Wizard of Oz (1939, Victor Fleming)
Alice in Wonderland (1951, Clyde Geronimi)
Alice (1988, Jan Svankmajer)
Wild at Heart (1990, David Lynch)
Che? (1972, Roman Polanski)
The Matrix (1999, Lana & Lilly Wachowski)
Tideland (2005, Terry Gilliam)
Alice in Wonderland (2010, Tim Burton)

Alice, The Virtual Reality Play is eerder te zien geweest op het Filmfestival van Venetië, Centre Phi – Montreal, Future of Storytelling — New York, Geneva International Film Festival Tous Ecrans en Dubai International Film Festival.

Over Xtended
In Eye’s VR-programma Xtended beweeg je je virtueel driedimensionaal door een audiovisuele ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt. Xtended presenteerde eerder werk van kunstenaars en filmmakers als Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang. Ook in 2020 maken kunstenaars en filmmakers de VR-ervaring tot uitgangspunt voor een andere, prikkelende blik op de wereld. Hun virtuele verhalen, beeldvondsten en uitgelokte ervaringen raken onze emoties en zetten ons aan het denken.

Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto’s, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten. In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Het filmmuseum toont film in al zijn diversiteit en promoot de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie.