AMSTERDAM - Met meer dan 5 biljoen stukjes plastic die momenteel in onze oceaan rondhangen en de huidige klimaatveranderingen, wil de allround extreme sportman Alex de Sain het bewustzijn over het behoud van onze planeet vergroten. Hij is de eerste man op een “inflatable” SUP-board ooit die alle categorieën op ultralange afstandsraces heeft volbracht en zal de eerste Europeaan zijn die de open zee Race to Alaska op een inflatable Stand-Up-Paddle board zal doen. Op 3 juni 2019 start Alex, als eerste Nederlander, in Port Townsend (Amerika) waar hij als enige suppend zal racen tegen zeil- en roeiboten en hiermee een poging doet om een indrukwekkend nieuw wereldrecord te vestigen.

De heftige en persoonlijke reis van Alex tijdens deze unieke SUP-expeditie zal live te volgen zijn op zijn website. Tijdens de R2AK heeft Alex geen motor, of team tot zijn beschikking en zal hij de gehele race alleen moeten overleven. Hij gaat dit avontuur al peddelend aan in extreem sterke stromingen en met kans op verdrinking. Bovendien is de kans groot dat hij tijdens deze race oog in oog zal komen staan met walvissen, orka’s en grizzlyberen. De race zal Alex vastleggen met Go Pro camera’s die gemonteerd zijn op board zodat je de reis in zijn perspectief mee kan maken en kan zien wat hij tegen komt op de open zee. De beelden zullen achteraf te zien zijn omdat hij geen live communicatie zal hebben met de buitenwereld tijdens de race.

Zo’n afgelegen tocht eist ultieme toewijding van de sportman en op deze manier wil topatleet Alex proberen om te laten zien dat de “sky de limit is”. "Ik ben gek op water en ik hou ervan om een te zijn met de natuur. Het is fantastisch om mijn grenzen te blijven verleggen, het avontuur aan te gaan en niet te weten wat er op mijn pad komt. Maar de grote vraag die hiermee samenhangt is, hoe kunnen we teruggeven aan de natuur? En ik denk dat we allemaal iets kunnen doen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van wat we het beste kunnen. Dit is wat ik het beste kan en ik hoop daarmee anderen te inspireren hetzelfde te doen", aldus Alex.

Over de R2AK
De Race to Alaska is een tocht die van oudsher afgelegd werd tijdens de gold rush nadat er goud gevonden werd in de Klondike. Inheemse kano’s en zeilboten legden deze route op de binnen passage naar Alaska af, met gevaar voor eigen leven, terwijl ze de competitie tegelijkertijd probeerden uit te schakelen. Deze extreem zware zeerace van 1207 km (790 miles), van Port Townsend naar Ketchikan, vereist het fysieke en mentale uithoudingsvermogen van een pitbull en professionele kennis van het ruige water.

Wie is Alex de Sain?
Van jongs af aan was Alex al bezig met extreme sports zoals skateboarden, windsurfen en bodyboarden. In Zuid-Afrika ontdekt hij suppen waarop hij direct verliefd wordt. In 2016 doet hij na 2 maanden trainen zijn eerste lange afstandswedstrijd: de SUP 11 City tour, een 220 km lange race verdeelt over vijf dagen. Het jaar daarna deed hij de non-stop versie in een keer en daarna de 220km in vijf dagen, enkel zegt Alex: “om mezelf uit te blijven dagen”. Door deze tour kwalificeerde Alex zich voor de YUKON1000, ’s werelds langste kano-race die je ook kunt suppen, 1600 km lang van Whitehorse Canada naar Dalton Bridge in Alaska, ongeveer 100 km onder de poolcirkel. Waar zijn volgende uitdaging zich presenteert met de tekst: “niemand heeft ooit de Yukon River Quest (715 km) en de YUKON1000 (1600 km) gepeddeld in hetzelfde jaar” - in 2018 voltooit Alex daarom beide races.

Wil je deze epic R2AK race van Alex volgen? Op zijn website deelt hij live updates over de Race to Alaska: http://alexdesaint.extremelyinsain.com/

Next up voor Alex:
de Arctic Ultra in februari 2020: 800 km in acht dagen hardlopen, door de sneeuw met temperaturen onder de -40 graden Celsius.