AMSTERDAM - Ajax is niet te spreken over het optreden van de Franse politie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Lille gisteravond. Volgens de voetbalclub werd er onnodig tegen Ajaxfans opgetreden die in de rij stonden om naar binnen te gaan. Bovendien verliep het betreden en verlaten van het stadion voor de 2600 Amsterdamse fans chaotisch. Ajax heeft daarvan melding gemaakt bij Uefa.


De meegereisde supporters werden bij binnenkomst van het stadion geconfronteerd met lange rijen. Terwijl dat al veel te lang duurde, trad de Franse politie tegen de wachtende fans op met een waterkanon en pepperspray, meldt een woordvoerder van Ajax.

Voorafgaand aan de wedstrijd deden diverse fans op Twitter al hun beklag over de binnenkomst: "Oké, uiteindelijk binnen, maar redelijke chaos. Ik heb het wel eens beter geregeld gezien. Gasten die met geweld de rij uitgetrokken werden door 5 man ME", aldus een van hen.

Vastgehouden in parkeergarage
Na afloop van de wedstrijd werd het er niet beter op. De 2600 Ajaxfans werden "lang in een veel te warm en afgesloten deel van de parkeergarage vastgehouden", aldus de Ajax-woordvoerder. Volgens verschillende fans stonden ze naast de draaiende dieselmotoren van de bussen.

"Denk je dat je alle onzin gehad hebt, begint het supportertje pesten gewoon weer opnieuw", schrijft een ander op Twitter. "Leek bijna op uitlokking. Echt ongekend hoe krankzinnig dit allemaal ging. Zowel stadion in als uit. En als het dan uit de hand loopt, dan weet je wie de schuld krijgen."

"Dit zou niet mogen"
Ajax-directeur Edwin van der Sar had er na afloop van de wedstrijd geen goed woord voor over: "Wat jullie buiten hebben meegemaakt dat zou niet mogen bij binnenkomst van een stadion", schreef hij op Twitter.

Ajax heeft bij de Uefa melding gemaakt van zowel de trage instroom en het optreden van de Franse politie, als de situatie in de parkeergarage achteraf.