AMSTERDAM - Zes weken lang 100% van hun huishoudelijk afval scheiden: dat was de uitdaging die de leden van de bestuurscommissie Oost in november aangingen op uitnodiging van bestuurder Rick Vermin. In de AB-vergadering van 19 december werden de resultaten gepresenteerd.

Afval scheiden levert veel op, maar kost soms ook wat moeite. Dat was reden voor Rick Vermin, portefeuillehouder Duurzaamheid en Afval van de bestuurscommissie Oost, om zijn mede-bestuursleden uit te dagen zes weken lang 100% van hun huishoudelijk afval thuis te scheiden. Doel: zelf ervaren wat er komt kijken bij afval scheiden én aan anderen laten zien dat het kan. 18 van de 21 leden van de bestuurscommissie Oost gingen de uitdaging aan.

Veel minder restafval

Tijdens de actie hadden de deelnemers toegang tot een online platform. Hier konden ze ervaringen en tips uitwisselen, en wekelijks registreren hoeveel restafval ze overhielden. De deelnemers werden steeds fanatieker en kregen gaandeweg de proef steeds meer inzicht in wat ze weggooien en wat er daarvan allemaal gescheiden kan worden. De hoeveelheid restafval daalde hierdoor in de loop van de proef aanzienlijk. De AB-leden willen ook andere besturen uitnodigen deze leerzame afvalscheidingsuitdaging aan te gaan.

Meer weten over de ervaringen van de AB-leden? Lees het verslag (PDF, 393 kB) of bekijk het filmpje.