AMSTERDAM - Fossil Free Culture NL heeft opnieuw actie gevoerd bij het Concertgebouw in Amsterdam. Zij gooiden na afloop van het Avondconcert gisteravond 10.000 muziekvellen van het balkon. De actie is gericht tegen de samenwerking van het Concertgebouw en Shell.

"Op een stervende planeet zal muziek niet meer mogelijk zijn", aldus de actiegroep. Eerder deelde zij bij het Concertgebouw al zwarte champagne uit aan de bezoekers.

Sponsorgeld
De club protesteerde bij het Concertgebouw omdat de culturele instelling sponsorgeld krijgt van Shell. Zij vinden dat het daarmee afgelopen moet zijn. Maria Rietberg van Fossil Free Culture NL: "We dringen er bij het Concertgebouw op aan dat zij onmiddelijk de banden met Shell moeten verbreken. Wij vinden het niet kunnen dat zij als publieke instelling sponsorgeld krijgen van Shell. Het concertgebouw speelt een belangrijke rol in de wereld die wij gezamenlijk willen creëren, vrij van fossiele brandstoffen."

De actiegroep heeft eerder ook tegen het Van Gogh Museum gedemonstreerd. Dat museum had ook banden met Shell, maar die zijn uiteindelijk verbroken. Dat had volgens het museum zelf alleen niets met de protesten te maken.

De campagne #FossilFreeMuseumplein is nog lang niet klaar als het aan de activisten ligt. Rietberg: "Voor het Museumplein zal het beter zijn wanneer de organisaties zich distantiëren van Shell. Uiteindelijk willen zij bereiken dat er geen één publieke instelling op het Museumplein nog banden heeft met Shell.Het Concertgebouw was niet bereikbaar voor commentaar.