AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van speciaalzaken en klanten van die winkels protesteerden donderdagavond in Amsterdam tegen het smaakverbod voor "vapers". Volgens hen is sprake van een ‘war on vapes’ van staatssecretaris Blokhuis. De World Vapers 'Alliance hield een Covid-vriendelijke videodemonstratie op grote gevels in Amsterdam, te beginnen bij de Heineken Experience aan de Stadhouderskade. De show verhuisde later op de avond naar onder meer Stopera en Paradiso.


Boodschappen van de demonstratie, die op de muren van grote gebouwen werden gestraald, waren bijvoorbeeld: "Meneer Blokhuis wil dat we weer gaan roken", "Vapen is 95% veiliger dan roken" en "War on vapes, is een oorlog tegen 400.000 Nederlandse kiezers" .

Een smaakverbod werkt niet
Volgens de Alliance-directeur van World Vapers, Michael Landl, is het door staatssecretaris Blokhuis voorgestelde smaakverbod contraproductief in de strijd tegen roken en zullen Nederlandse vapers eronder lijden. “Tenzij staatssecretaris Blokhuis honderdduizenden dampers weer wil dwingen te roken, moet hij het smaakverbod heroverwegen. Uit ons onderzoek van het Consumer Choice Centre blijkt bijvoorbeeld dat het verbieden van smaken een kwart miljoen ex-rokers in Nederland kan dwingen de gewoonte weer aan te pakken. Dit zou een grote tegenslag zijn in de strijd tegen roken en de daarmee samenhangende ziekten. Het is zorgwekkend dat een land als Nederland, beroemd om zijn pragmatisme, zo hardhandig omgaat met vapen. Politici hebben hun gezond verstand verloren, en het zijn vapers en rokers die zullen lijden. "

In recent gepubliceerd onderzoek naar nieuwe manieren om roken te bestrijden, schreef een groep Duitse wetenschappers van de Universiteit van Frankfurt dat 'volgens de huidige risicobeoordelingen, vapen aanzienlijk minder schadelijk is dan doorgaan met roken'. De wetenschappers noemen vapen 'geschikt om te helpen om het risico van roken te verkleinen. ”De onderzoekers roepen toezichthouders op om ‘heel duidelijk te maken dat dampen niet onschadelijk is, maar een minder schadelijk alternatief voor doorgaan met roken”.

Cedric Sarfati, lid van de World Vapers 'Alliance, heeft drie speciaal zaken in Amsterdam en Utrecht. Hij ondersteunt de demonstratie. “Blokhuis zegt dat hij een smaakverbod wil, omdat mensen die dampen gaan roken. Dit is totale onzin. Hij richt meer schade aan door zo'n verbod dan hij beseft."

Laura de Lange van Krommenie sprak ook haar steun uit: “Door te vapen kon ik stoppen met roken. Ik ben 3 jaar geleden overgestapt van sigaretten naar vapen en heb niet achterom gekeken. Ik ben bang dat als smaken worden verboden, ik weer ga roken. En dat geldt ook voor duizenden anderen. "

Een online petitie is al 18 duizend keer ondertekend.