AMSTERDAM - Doordat de vraag naar frietaardappels vanuit de horeca steeds minder wordt, liggen de boerenschuren in Nederland vol met aardappels. Op zaterdag 6 juni organiseert Jur Jacobs een actie op de NDSM-werf om aandacht te vragen voor dit probleem. Er wordt 38.000 kilo aan aardappels uitgestort en aan consumenten verkocht.


Iedereen mag zijn tas volscheppen en een bedrag doneren om de boeren te steunen. Mensen kunnen zich van te voren aanmelden voor een tijdvak.

Weggooien
Nederland produceert een grote hoeveelheid aardappels voor festivals, export en de horeca. Door de coronacrisis is deze vraag de afgelopen maanden compleet stil komen te liggen en nu ligt er in totaal meer dan een miljard kilo aan aardappels in de schuren van boeren. Veel boeren zijn nu genoodzaakt deze aardappels weg te gooien of voor een bedrag lager dan de kostprijs te verkopen, waarna de aardappels gebruikt worden als veevoer of biogas.

Jur Jacobs en het Slow Food Youth Network komen nu in actie om de boeren te helpen. "Het is ontzettend zonde om al dit goede voedsel te verspillen. De boer werkt een jaar lang heel hard om deze producten aan te kunnen bieden maar nu valt dit helemaal weg," aldus Jur Jacobs.

Tas volscheppen
Op zaterdag 6 juni komt er een boer met 38 ton aardappels naar de NDSM-werf. Voor een minimumbedrag van €5,70 mogen consumenten een hele tas volscheppen en om de boer extra te steunen wordt er nog om een vrijwillige donatie gevraagd. De actie is opgezet in samenwerking met de app 'Too Good to go' en via deze app kunnen de mensen het bedrag doneren. De actie duurt van 12:00 tot 18:00 uur en mensen kunnen zich aanmelden voor een tijdvak.

Topje van de aardappelberg
"Dit is natuurlijk maar het topje van de aardappelberg en naast het steunen van deze boer organiseren we de actie om meer aandacht te vragen voor dit probleem. Naast de aardappels worden er namelijk ook ontzettend veel wortels, aubergines en komkommers weggegooid," vertelt Jur.

Op verschillende plekken in het land hebben de boeren hun aardappels vanuit hun schuur aangeboden aan consumenten en dit is de eerste keer dat er zo'n actie op een centrale plek in een stad plaatsvindt. 'We hopen dat we binnenkort meer van dit soort acties kunnen houden en we hebben al aanvragen gekregen uit de Flevopolder en Eindhoven,' aldus Jur.