AMSTERDAM - Wie aan de politie denkt ziet stoere mannen en vrouwen, altijd goed in schone uniformen rondlopend, rijdend of zittend. Maar waarom wordt het Hoofdbureau van de politie aan de buitenzijde dan zo slecht onderhouden?


Vroeger waren er in Amsterdam in eigen bezit prachtige politiebureaus zoals Raampoort, Leidseplein en Rembrandtplein als voorbeeld. Tot iemand op het idee kwam al die panden te verkopen.Nieuwbouw was in, Buro Lijnbaansgracht kwam er aan en het Hoofdburo Elandsgracht pas uit 1941, overleefde deze aanpak.

Wat is er nu erg vies? Minstens de drie beelden aan de ingangzijde van oud stadsbeeldhouwer van Amsterdam Hildo Krop. Daar mag wel wat aan gedaan worden!

De eerste beelden van travertijn (poreus kalksteen) bleken al eerder niet bestand tegen het Amsterdamse weer, ze werden aangetast door (zure) regen en vriezen en dooien, en in 1996/1997 werden de beelden daarom vervangen door replica’s, die werden gemaakt door Ton Mooy. Die zien er nu in 2020 ook niet uit; er zit echt vieze aanslag op.

Wat verbeelden ze? De kinderpolitie, een naakte man met jongen, met een draak op de achtergrond. Het gezag, een naakte man met in de linkerhand een staf en schuin voor zich een staande leeuw, rustend op een wapenschild met een koggeschip (oudste zegel van Amsterdam). De verkeerspolitie, een naakte man met driehoek en opgerold document, met achter zijn voeten een gevleugeld wiel.

Hoog boven de ingang is, als u omhoog kijkt, ook een reliëf aangebracht met het wapen van Amsterdam, met een Keizerskroon, geflankeerd door twee leeuwen. Onder het wapen staat, in een "lint", een dichtregel te lezen van P.H. van Moerkerken:

’t Gezag dat rust behoedt in stad en staat,
waakt rustloos tegen d’onrust van het Kwaad

Wij wensen het voormalige Korps Amsterdam-Amstelland, nu de Regionale Eenheid Amsterdam, sterkte de komende weken en in 2021 hopen wij dat deze bijzondere beelden er weer net zo mooi uitzien als bij dit gebouw en zijn eenheid past.