AMSTERDAM - The Outsiders hebben eind jaren ’60 meerdere grote hits. Door verschillen van inzicht valt de eerste internationaal bekende nederbeatband uit elkaar. Wally Tax (1948-2005) heeft daarna een solocarrière met zeven noteringen in de Top 40. Met pianist, componist én vriend Ben Waalwijk neemt hij in 1989 ‘Springtime in Amsterdam’ op. Waalwijk besluit op 5 juli in Paradiso een muzikale ode aan Tax te houden. Helaas overlijdt hij begin mei onverwacht. De avond wordt daarom ook aan hem opgedragen.


Zaterdag speelden gitarist Simon Haneveld, saxofonisten Franck Pavoo en Edgar Francken en zangeressen Anneriek van Dorst en Renata Zabsky een voorproef van 5 juli. Popjournalist Oscar Smit en Outsiders- drummer Leendert Busch haalden herinneringen op. Busch en zijn beste vriend Appie Rammers zijn de enige nog levende bandleden van The Outsiders. Rammers komt 5 juli ook naar Paradiso voor waarschijnlijk hun laatste optreden. Door hun hoge leeftijden speelt de gezondheid hen parten. Busch is er gelaten onder. “Ik voel mijn voeten niet meer. Een paar jaar geleden hoorde ik niets toen ik op het pedaal van het drumstel trapte en dacht eerst dat het aan mijn gehoor lag. Dat is ook minder geworden. Het bleek dat ik mijn voet op de grond zette.”

In hun jonge jaren leren ‘dijkers’ Busch en Rammers ‘pleiner’ Wally Tax door een advertentie kennen. Ze reden op snelle brommers die veel jongens voor hun verjaardag kregen. In plaats daarvan geven Busch’ ouders hem een drumstel. Hij begint met Appie Rammers te spelen. Met Tax treden ze op in het toen beruchte café Las Vegas. Dijkers brengen na een matpartij buiten hun vetkuif in model en gaan terug naar binnen om verder te knokken. Ook hierdoor worden The Outsiders per abuis als knoploeg aangekondigd.

De band wint een talentenjacht in Warmond en krijgt een platencontract. Busch kijkt er met plezier op terug. “Begin van de avond stopte voor de deur een enorme limo met daarin vijf kleerkasten. Geen idee wat ze gezegd hebben waardoor wij op de eerste plek eindigden, haha.”

Halverwege de jaren ’60 spelen de The Outsiders in Den Bosch een half uur in het voorprogramma van het Rolling Stones. De leden van beide bands zien elkaar alleen bij de toiletten. Busch lacht. “Ze vroegen niet om onze handtekeningen en zij ook niet om die van hen.” Iedereen is het erover eens dat het optreden van The Outsiders beter is dan dat van The Rolling Stones.

Eind jaren ’70 zijn The Outsiders en Wally Tax vergeten door het grote publiek, bij muziekliefhebbers en andere artiesten blijven ze gewaardeerd. Eind vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse garagerock scene The Outsiders. The Lyres en Nirvana waren fan.

Behalve de twee oud-bandleden komen ook David Hollestelle (Wild Romance), Franklin Majid (Tee-set) en acteur Daniel Boissevain met begeleidingsband Sin Drums(Mecano)op juli naar Paradiso. De jonge bands Lord Wanhoop en The Mocks spelen Tax/Outsiders covers. Wally Tax – The Outsider brengt de poplegende terug in ons geheugen. Het eerbetoon in Paradiso is bedoeld om nieuwe generaties kennis te laten maken met een van Nederlands belangrijkste popmuzikanten. Concerto houdt deze week daarom een bijzondere actie. Wie een lp van Wally Tax en The Outsiders koopt, krijgt een gratis toegangsbewijs voor de tribute op 5 juli in Paradiso.