AMSTERDAM - Bij het participatiebeleid mochten burgers ideeën aanbrengen om uit te voren in Amsterdam Centrum; 72 van de 103 ingediende plannen zijn door naar de volgende ronde!

Er zit een stijgende lijn in bij Centrum Begroot; meer plannen dan in 2021. En een enorme diversiteit. Niet alles Groen, maar Sociaal en in tijden van thuiszitten is men ook het Filmisch denken gaan waarderen. Zeker 8 plannen hebben met filmpjes en bewoners en filmgenot te maken! Maar ook het boek over compost heeft deze ronde gehaald, net als de fietsjes voor speeltuin UJ Klaren.

Degene met de meeste steunstemmen is het plan voor steun aan ‘de Sigaristen’ geworden(238 stemmen), met op de 2e plaats het plan een plek in de Torensluis voor bewoners’ te maken’, op de derde plaats ‘bio-marktje op het Spui’. Verder scoorde hoog een ‘Plein Air Atelier‘ voor het Wertheimpark goed en was er bij de eerste 5 veel steun voor het behoud van het 65-jaar oude Wijkcentrum d’Oude Stadt(156 stemmen).

Met ‘de hakken over de sloot’ zijn naar deze ronde over: ‘Top Tieners-ruimte leuk inrichten’(52 stemmen) gevolgd door de plannen ‘Poezië aan de Muur’ en ‘Social media kanaal met activiteiten voor jongeren'. Zeker 21 plannen die door zijn hebben wel met extra groen in de binnenstad te maken: bijna een derde van alle ingediende plannen. Meerdere groenplannen hebben dit jaar echter niet het aantal stemmen gered voor de nieuwe ronde.

In deze ronde gaat het er om ‘is het plan haalbaar’; eind mei 2022 wordt doorgegeven welke plannen, allen worden onderzocht, haalbaar worden geacht! Deze plannen gaan door naar de volgende stemronde. Na goedkeuring van de leden van de Stadsdeelcommissie Centrum.

Dan mogen alleen binnenstadbewoners voor 450.000 euro binnen deze plannen ‘besteden’. Dat gebeurt met een officieel stembiljet! De plannen die straks de meeste stemmen hebben… ontvangen het gevraagde bedrag!

In 2021 waren er 18 plannen van de 39 overgebleven plannen die het ,na de stemming, binnen het budget haalden. Dit jaar zit er 150.000 euro extra in de pot ‘participatie-beleid’. Het lijkt erop of er dus meer kansen op meer te verdelen is…!