AMSTERDAM - In het kader van de viering van 5 mei worden 50 Amsterdammers gezocht die mee willen doen met de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Amsterdam. De gemiddelde loper legt in estafettevorm in de nacht van zaterdag 4 op 5 mei tussen de 15 tot 20 kilometer af. Op zondag 5 mei komen de hardlopers met het Bevrijdingsvuur aan in het Westerpark waarna ze om 14:00 worden gehuldigd op het Bevrijdingsfestival. Inschrijven kan via de website van atletiekvereniging Phanos: www.phanos.amsterdam

74 jaar vrijheid
Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd. Exact 74 jaar geleden werd op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitse bezettingsmacht getekend. Van 4 op 5 mei om twaalf uur 's nachts ontsteekt de burgemeester van Wageningen op het plein van dit hotel het Bevrijdingsvuur. Vervolgens brengen ongeveer 5.000 lopers uit meer dan 200 gemeenten het vuur in estafettevorm naar hun eigen gemeente. 50 Amsterdamse estafettelopers nemen dit jaar het vuur van Wageningen mee naar Amsterdam.

Ontstaan
De Nationale Bevrijdingsvuurestafette wordt dit jaar voor de 71e keer georganiseerd. De eerste keer was in 1948. Veldmaarschalk Montgomery bracht het Bevrijdingsvuur van Engeland naar het D-daystrand in Normandië. Vervolgens werd het vuur door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Daarna verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Amsterdam, Den Haag en andere plaatsen in het land. Die traditie wordt ook dit jaar in stand gehouden.

Inschrijven
In estafettevorm en in etappes met rustpauzes brengen 50 Amsterdamse lopers het vuur van Wageningen naar het bevrijdingsfestival in het Westerpark in Amsterdam. Onderweg kunnen de deelnemers genieten van een ontbijt op een bijzondere plek. De gemiddelde loper legt in 3 of 4 etappes totaal 15 tot 20 kilometer af. Hardlopers die mee willen doen met deze unieke uitdaging kunnen zich inschrijven via de website van atletiekvereniging Phanos van atletiekvereniging Phanos. Phanos organiseert onder supervisie van de gemeente Amsterdam jaarlijks deze unieke en gratis loop.