AMSTERDAM - De tentoonstelling Alle Rembrandts in het Rijksmuseum sluit af met een bezoekersaantal van 455.000. Om de grote belangstelling in goede banen te leiden werkte het museum met bloktijden. Het publiek beoordeelde de tentoonstelling met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,1. Het afgelopen Pinksterweekend was de laatste kans om alle 22 schilderijen, 60 tekeningen en de 300 beste etsen van Rembrandt uit de eigen collectie te bewonderen. Het museum was deze dagen van 9-21 uur open.


Taco Dibbits, hoofddirecteur: Geweldig die grote belangstelling voor Rembrandt. Geleerd van de vorige grote Rembrandt-tentoonstelling in 2015, hebben we de capaciteit bewust wat lager gehouden. Zo konden we de bezoekersstromen per half uur reguleren en het bezoek voor iedereen zo prettig mogelijk maken.


Rembrandt leeft

Dat Rembrandt in zijn 350ste sterfjaar nog altijd aanspreekt, blijkt naast het hoge aantal bezoekers aan Alle Rembrandts, ook uit de afname van faciliteiten en producten bij de tentoonstelling:

• Alle rondleidingen, muziekoptredens, lezingen en Vriendenactiviteiten waren volgeboekt.

• De multimediatour bij de tentoonstelling werd bijna 45.000 keer gedownload in de Rijksmuseum-app of gehuurd in het museum

• 2.000 nieuwe Vrienden meldden zich aan en maakten meteen gebruik van het voordeel om met voorrang toegang te krijgen tot de tentoonstelling

• De dit jaar verschenen Rembrandtboeken Biografie van een rebel, de overzichtscatalogus Rembrandt x Rijksmuseum, Het Grote Rembrandt Voorleesboek en Nijntje x Rembrandt zijn een groot succes. Respectievelijk zijn daarvan al 11.000, 3.000, 6.200 en 9.000 exemplaren verkocht.


Nog twee Rembrandt-tentoonstellingen

Alle Rembrandts was de eerste van drie tentoonstellingen ter gelegenheid van Jaar van Rembrandt. Vanaf 15 juli t/m 15 september is onder de titel Lang Leve Rembrandt een selectie van ruim 8.000 ingezonden kunstwerken van publiek te zien. Van 11 oktober t/m 19 januari presenteert het Rijksmuseum Rembrandt & Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters met topstukken van Rembrandt en zijn tijdgenoten uit onder andere het Museo Nacional del Prado in Madrid. Op 8 juli start in het bijzijn van het publiek het grootste onderzoek naar De Nachtwacht ooit.


Samenstelling en steun

De tentoonstelling Alle Rembrandts was te zien van 15 februari t/m 10 juni 2019 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De samenstelling was in handen van conservator prenten Erik Hinterding. Het tentoonstellingsontwerp was van Irma Boom. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds, ING en de Patronen van het Rijksmuseum.