AMSTERDAM - 40 jaar geleden werd de oude Lettergieterij Amsterdam, voorheen N. Tetterode, dat leegstond in Amsterdam gekraakt en overgenomen door kunstenaars. Wat is er daarna gebeurd?


In het boek ‘Zeggenschap zonder bezit’ dat verschenen is(daar 10 euro kostend) staat een duidelijke samenvatting over 40 jaar, de basis de fabriek, de leegstand, de kraak, de groei, samenwording van een onsamenhangende groep kunstenaars en meer. Ook mooie optekeningen van verhalen van krakers, van de kinderen die daar woonden en wonen, tot de aantekeningen/ opmerkingen van Frank Bijdendijk, de directeur van Woningbouwvereniging Het Oosten, die mocht proberen door gesprekken en bezoek een basis te leggen met de krakers; wat hem lukte.

Interessant is om te lezen wie de eigenaars waren en dat die in die tijd ‘niets’ tegen krakers ‘deden’. Het pand van Tetterode met mooie overblijfselen van voorheen, dat miljoenen waard is, waar 80 koopwoningen hadden zullen komen, werd meerdere malen verkocht en uiteindelijk door een bekende vastgoedman opgekocht en daarna verkocht voor 800.000 gulden en gemaakte kosten aan de Gemeente Amsterdam.... Nu is het gebouw zeker 40 miljoen euro of meer waard. Het eindresultaat is na 40 jaar wel indrukwekkend; werk- en woonruimte voor kunstenaars en een gebouw dat uitstekend behouden is gebleven.

Dit weekend vierde Tetterode feest; en waren Open ateliers, rondleidingen en meer op de Bilderdijkstraat te Amsterdam. Een schitterend gebouw en een van de panden waar je blij bent voor Amsterdam en 350 bewoners, kunstenaars en ondernemers.

Dat het nog steeds een ‘broedplaats’ is, al zijn er veel ‘oudere’ kunstenaars... Maar zij zijn nog steeds actief bezig met kunst, wonen en werken in ‘Woonwerkpand Tetterode’.