AMSTERDAM - De deuren van ARTIS-Micropia, het ARTIS-Planetarium en het ARTIS-Aquarium gaan ook dit jaar tijdens de Museumnacht open. Op zaterdagavond 2 november beleef je de natuur van klein tot groot in ARTIS. Leer alles over het vangen van wilde gisten en bier brouwen in Micropia. Waan je in de onderwaterwereld in het Aquarium. Of maak een fractal-trip in het Planetarium.


Wanneer zaterdag 2 november
Waar ARTIS-Micropia, ARTIS-Planetarium, ARTIS-Aquarium
Hoe laat 19.00 tot 02.00 uur

Spoedcursus bier brouwen in Micropia
Deze zomer maakten de Micropia-biologen samen met de brouwers van Oedipus een eigen biertje van wilde gisten die werden gevangen in ARTIS: Wild Microbe Ale. Zonder microben namelijk geen bier. Maar wat maken gisten en andere microben nou eigenlijk zou onmisbaar in bier? Kom tijdens de Museumnacht naar de spoedcursus bier brouwen in ARTIS-Micropia.

Op visuele trip in het Planetarium
Van kiezelwier tot bloemkool, van cactussen tot sterrenstelsels: de natuur zit er vol mee. We hebben het over 'fractals'. Een fractal is een object waarvan een deel van het object hetzelfde is als het gehele object. Volg je het nog? Tijdens Museumnacht laat het ARTIS-Planetarium deze meetkundige structuren in de natuur zien en stap je in nieuwe fractale realiteiten. Julius Horsthuis ontwikkelde hiervoor de film Fractal Time die tijdens Museumnacht voor de allereerste keer in het Planetarium te zien is. Plof neer op een van de zitzakken voor de première van deze visuele trip. De teaser bekijk je alvast hier.

Onderwatercomposities in het ARTIS-Aquarium
De onderwaterwereld is eigenlijk maar een rumoerige plek. Vissen, koralen, kreeften, zeesterren, zeepaardjes en garnalen, ze maken allemaal geluid. Duik tijdens Museumnacht in de geluiden van de onderwaterwereld en luister naar de verschillende composities. Én ontdek welke geluiden wij zelf voortbrengen die de waterdieren kunnen opvangen. Zangeres Milou Mignon laat zich voor haar liedjes en luisterverhalen inspireren door het leven onderwater en bezingt oesters, plastic soep en walvissymfonieën. Speciaal voor Museumnacht creëert ze een muzikale belevenis in het Aquarium.