AMSTERDAM - Gisteren werd bekend dat de 29-jarige cantor-organist van de Westerkerk Amsterdam Evan Bogerd de winnaar is geworden van de nationale improvisatiewedstrijd tijdens het Bachfestival Dordrecht. Daarmee zijn de acht kandidaten van het Internationaal Orgelconcours Haarlem nu bekend. Aan de competitie doen dit jaar drie Nederlandse kandidaten mee.

Het concours is onderdeel van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, het meest bekende orgelfestival ter wereld, dat dit jaar van 16 tot en met 30 juli plaatsvindt op diverse locaties in Haarlem. Acht vooraanstaande improvisatoren delen hun passie voor het orgel en deze vorm van musiceren met het publiek.

De deelnemers moeten bij improvisatie spontaan muziek maken op een orgel, op het scherpst van de snede. Het materiaal waarmee ze moeten improviseren wordt door verschillende kunstenaars gemaakt en zal niet alleen muzikaal zijn. Zo werd er eerder ook geïmproviseerd met dansers, slagwerk en zang. Naast de traditionele improvisatiestijlen, worden ook nieuwe en experimentele improvisatietechnieken op en met het orgel geïntroduceerd. Het improvisatieconcours vormt al 71 jaar lang het hart van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. De eerste en tweede rondes van het improvisatieconcours in Haarlem worden gehouden op 20 juli en 22 juli. De finale is op 23 juli, op het meest beroemde orgel ter wereld: het Müllerorgel van de Grote of St.-Bavokerk.

Peter Ouwerkerk, leider van het Internationaal Orgelfestival Haarlem: "Met opnieuw een grote diversiteit aan programmering zoals dit jaar ook jazz en film, willen we de veelzijdigheid van het orgel laten zien aan het publiek. Haarlemmers worden in het bijzonder uitgenodigd orgels die Haarlem rijk is te leren kennen en kennis te maken met dit instrument."

Deelnemers improvisatieconcours
De eerste zeven deelnemers aan het Haarlemse improvisatieconcours 2022 werden anoniem geselecteerd door een internationale jury, bestaande uit Ansgar Wallenhorst (Duitsland), Zuzana Ferjenčíková (Slovenië) en Jan Hage (Nederland). De jury beoordeelde opnames die werden ingezonden door organisten van over de hele wereld. Zij selecteerden de volgende deelnemers: Sebastian Benetello (D), Marcel Eliasch (D), Niklas Jahn (D), Cyril Julien (CH), David Kiefer (D), Harmen Trimp (NL), Wouter van der Wilt (NL). Met Evan Bogerd (NL) als winnaar van het Bachfestivalconcours Dordrecht, zijn nu alle acht deelnemers bekend. De uiteindelijke winnaar krijgt naast een geldprijs van 4500 euro een plek tijdens het Haarlemse Orgelfestival 2023 en een reeks concerten in en buiten Europa.

Heel Haarlem Orgelt tijdens Internationaal Orgelfestival Haarlem 2022
Heel Haarlem Orgelt van 16 juli tot en met 30 juli 2022 tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Vanuit de hele wereld trekken organisten naar dit beroemde Haarlemse festival om deel te nemen of concerten en masterclasses bij te wonen.

Naast het concours, de Haarlemse Orgeldag en de Zomeracademie is dit jaar ook in de programmering opgenomen film met live orgelmuziek, jazz en orgel, een concert van vrouwelijke componisten door vrouwelijke musici en vele andere bijzondere concerten. Concerten vinden plaats in de Philharmonie, Grote of St.-Bavokerk, Kathedrale Basiliek St.-Bavo Bakenesserkerk, Nieuwe Kerk, Doopsgezinde Kerk, Josephkerk en de Gravenzaal van het Stadhuis. Ook zijn er veel gratis concerten.

Op 16 juli opent het festival met een Orgeldag waarop al wandelend door de historische binnenstad vele gratis concerten te bezoeken zijn. Kinderen kunnen die dag in de Grote of St.-Bavokerk zelf een orgel bouwen en vervolgens bespelen. In de Grote of St.-Bavokerk vindt die avond het openingsconcert van het 54e Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats waarbij Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem, het orgelfeest opent.

Zie voor meer informatie: www.orgelfestivalhaarlem.nl