AMSTERDAM/LEEUWARDEN/KAMPEN - Koorprojekt Opus brengt, in samenwerking met Orkest Nootstroom, in november drie avonden een unieke totaalbeleving op het podium met muziek en lichtkunst. De concerten zijn op 8, 9 en 10 november 2019 in Kampen, Leeuwarden en Amsterdam.De muziek is van de Amerikaanse componist Dan Forrest. Zijn ster is rijzende en zijn composities worden over de hele wereld uitgevoerd. Tijdens de concerten worden indrukwekkende, nog niet eerder in Nederland uitgevoerde, muziekstukken uitgevoerd:


Requiem for the Living en Jubilate Deo
In 2019 viert Koorprojekt Opus haar tienjarige bestaan. Met de voorstelling Opus 10 haalt Opus voor het eerst een Amerikaanse componist naar Nederland: Dan Forrest (1978). Dan Forrest is een veelgeprezen componist van koor-, orkest-, instrumentaal- en (harmonie)orkestwerken. Dan Forrest is bij alle drie concerten van Opus 10 aanwezig.

140 mensen op het podium!
Koorprojekt Opus, dat bestaat uit geschoolde amateurzangers, is nog niet eerder zo groot geweest: 64 personen. Dit jaar doet het Groninger Kinder- en Jeugdkoor mee met 25 personen, in leeftijd variërend van 8 tot 16 jaar. De begeleiding van de zangers wordt gedaan door Orkest Nootstroom, een inspirerend ensemble bestaande uit 40 professionele topmusici. In totaal staan er maar liefst zo'n 140 gepassioneerde uitvoerenden op het podium.

Dat de combinatie Opus en Orkest Nootstroom een schot in de roos is, bewijzen de lovende kritieken over Opus 9 in november 2018. De productie is toen uitgeroepen tot een van de absolute hoogtepunten en een must-see tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

Lichtkunst tijdens de voorstelling Opus 10
Tijdens de voorstelling Opus 10 krijgt de bezoeker een totaalbelevenis van muziek, zang en licht. De lichtkunst wordt verzorgd door Teus van der Stelt met zijn bedrijf Lumiteus. Teus van der Stelt is een gedreven regisseur, lichtcomponist en video-artiest. Teus treedt op sinds 1993 in een groot aantal producties in concertzalen, theaters en op nationale en internationale festivals. Hij heeft meer dan dertig muziektheaterstukken geregisseerd. Zijn werk kenmerkt zich door authenticiteit, subtiele afstemming, timing en creativiteit. Hij 'ademt' mee met de artiesten, improviseert en maakt met licht en video een verbinding tussen muziek, musici, omgeving en publiek.

Programma: Requiem for the Living Jubilate Deo (Nederlandse première)

Artistieke leiding/dirigent: Arnaud Oosterbaan

Uitvoerenden: Projektkoor Opus 10
Orkest Nootstroom

Solisten: Jeannette van Schaik, sopraan Rosina Fabius, mezzosopraan
Sander de Jong, tenor
Groninger Kinder- en Jeugdkoor Zheng Sun, erhu João Monteiro, gitaar Sander van den Houten, orgel

Kunst: Lichtkunst door Lumiteus