AMSTERDAM - De Eye Film Player, het streamingplatform van Eye Filmmuseum, bestaat in oktober één jaar. Op de Eye Film Player kunnen bezoekers films uit de Eye-collectie streamen. Sinds de start bezochten meer dan 100.000 mensen het platform en bekeken zij 19.000 keer een film.


Sandra den Hamer, directeur Eye: "Veel meer mensen dan verwacht wisten het afgelopen jaar de weg te vinden naar de Eye Film Player. We zijn ongelooflijk blij dat onze bezoekers tijdens de lockdown dankzij de Eye Film Player toch konden genieten van de films in onze collectie."

De Eye Film Player biedt een uniek aanbod uit de Eye-collectie met een groot aantal Nederlandse klassiekers die alleen op de Eye Film Player te zien zijn, waaronder Spoorloos van George Sluizer en documentaires van Johan van der Keuken. Zes recent gerestaureerde klassiekers van Wong Kar Wai die onlangs nog in de theaters te zien waren zijn nu te streamen via de Eye Film Player. Ook zijn er films te bekijken van filmmakers die tijdens het Nederlands Film Festival, Film by the Sea en IDFA uitgelicht worden, onder wie Mijke de Jong en Heddy Honigmann.

Het platform onderscheidt zich ook van andere streamingplatforms door het ontbreken van een winstoogmerk. De Eye Film Player wordt het komend jaar uitgebreid met nog veel meer titels, plus een maandelijks terugkerend programma rondom avant-garde films en animatie uit Nederland. Vanaf 24 september zijn er twee verzamelprogramma's te zien met door Eye gerestaureerde films van Henri Plaat.

Het totale aanbod bestaat op dit moment uit 122 films, waarvan 70 huurfilms en 52 gratis films. Hierbij zijn alle genres vertegenwoordigd: documentaire, internationale klassiekers, animaties, stille films met muziek, avant-garde film en Nederlandse speelfilms, zoals van Pim de la Parra, Alex van Warmerdam, Nouchka van Brakel, Wim Verstappen en Frans Weisz. Best bekeken films dit jaar waren onder andere de drie gratis films The Brilliant Biograph, Obsessions en Wan Pipel, en de huurfilms Playtime, Blue Movie, Spoorloos en About Endlessness.