AMSTERDAM - 1966 was een uitzonderlijk jaar voor de Nederlandse nouvelle vague-film, met Nikolai van der Heydes Een ochtend van zes weken als blikvanger. Van der Heydes debuutfilm, inmiddels een Nederlandse klassieker, is op 15 juni gratis te zien in de filmzaal in de serie A Season of Classic Films.

15 juni, 16.30, A Season of Classic Films: Een ochtend van zes weken in Eye Filmmuseum, Amsterdam, eyefilm.nl/aseasonofclassicfilms

Een ochtend van zes weken (Nikolai van der Heyde, 1966, 81'), met inleiding.
Gratis zaalvoorstelling 15 juni, 16.30 Autocoureur Jimmy ontmoet op het circuit van Zandvoort het Parijse fotomodel Annette. In de beste traditie van de nouvelle vague blijken de twee niet in staat hun gevoelens van liefde te bestendigen: Jimmy verliest niet alleen zijn geliefde, maar ook zijn zelfvertrouwen. Met zijn sterk visuele debuutfilm gooide regisseur Nikolai van der Heyde hoge ogen. Met een inleiding door Rommy Albers, Eye-curator Nederlandse film.

A Season of Classic Films
A Season of Classic Films presenteert gratis vertoningen van gerestaureerde films in heel Europa. De reeks brengt het werk van Europese nationale en regionale filmarchieven en -musea onder de aandacht, met name onder jongvolwassenen. Aan het initiatief nemen 22 instellingen deel, waarvan een aantal streamingevenementen aanbiedt. De gratis voorstellingen zijn bedoeld ter ondersteuning van de heropening van Europese filmarchieven en -musea die zijn getroffen door de Covid-19-crisis. A Season of Classic Films wordt financieel ondersteund door het EU Creative Europe-programma en gecoördineerd door de Association des Cinémathèques Européennes (ACE). Eye-directeur Sandra den Hamer is voorzitter van de ACE.

Voor het volledige programma van gratis filmvertoningen in het kader van A Season of Classic Films, zie ace-film.eu/projects/season-of-classics/